…„когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се опитва да вкара колкото може повече от предизборните си програми и в един момент ГЕРБ трябваше да защити други интереси“. Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни неприятностите, които застигнаха кабинета покрай промените в Изборния кодекс и в частност гласуването в чужбина. А тези разногласия са от самото внасяне на Закона за обсъждане в пленарната зала. Защото депутатите са тези, които променят и създават нормативните документи. А поправките в Изборния кодекс, са отговорност на правната комисия.

4678175 (1)Наскоро нейният председател Данаил Кирилов сътвори неприятен скандал-процедурен, технически, морален. В деловодството на парламента беше внесен документ, представен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева като допълнителен Доклад на правната комисия. После след признание на Данаил Кирилов стана ясно, че заседание на комисията не е имало. Резонно опозицията поиска свалянето му от поста-председател на правната комисия в 43-то НС. „Фалшификатът, който ни беше представен, поставя категорично въпроса за оставката на председателя на комисията по правни въпроси. Бил съм председател, знам колко големи са отговорностите и колко тежки са нейните задължения и тя в голяма степен трябва да бъде пример за останалите органи на парламента.“ Така остро реагира депутатът от БСП Янаки Стоилов. И реакцията му е напълно основателна. Правната комисия наистина трябва да бъде пример за останалите органи в парламента. Вместо това обаче от нея излизат фалшиви доклади от несъстояли се заседания.„Дали този наречен доклад не представлява неистински документ… За какви честни и свободни избори говорите, след като самите промени са в резултат на един фалшив доклад“, каза още Янаки Стоилов.

4652545

В същия ден, от същата трибуна дойде и острата реакция от страна на ДПС. Хамид Хамид предложи дебатите по „мракобесния Изборен кодекс“ да бъдат отложени, за да не се проваля празникът на целия български народ. „Стотици хиляди, а и милиони граждани, като разберат какво се гласува, техният празник ще бъде развален“, посочи Хамид. Но нито дебатите бяха прекратени, както настояваха от ДПС, нито оставката на Данаил Кирилов беше гласувана, както настояваха от БСП.

4682034А бърза и кратка справка от близкото минало показва, че промените в изборните правила са слабото място на всички управляващи. В кабинета на Иван Костов такива размествания бяха направени, за да се избегне явлението Симеон Сакскобургготски. В резултат на това НДСВ влезе в парламента със 120 депутата. Обратният ефект беше налице. През 2009 година по настояване на тогавашния президент Георги Първанов, тройната коалиция начело с премиера Сергей Станишев реши, че промяна в Изборния кодекс може да стопира ГЕРБ и Бойко Борисов. Въведоха мажоритарното гласуване – 31 от депутатите трябваше да се избират мажоритарно. По един народен представител от всеки многомандатен избирателен район. И тук обратният ефект беше налице.Вместо със 100, ГЕРБ влязоха в парламента със 115 депутати и сформираха правителство на малцинството. И при тях обаче изборният закон претърпя промени. Тогава напрежението за Искра Фидосова дойде и от дилемата да има или да няма преференции, и не само това.

4731156

На Мая Манолова също не й беше лесно. В кабинета „Орешарски“ на нея се падна честта да променя изборните правила. В резултат на това най-лошо пострада БСП по време на изборите за евродепутати. Явлението „Любимец 15„ – Момчил Неков пренареди листата с кандидати на левицата. Така от нея отпадна Петър Курумбашев, един от сигурните кандидати за Брюксел, подведен и от лидера си Сергей Станишев.

4770138Към днешна дата всеки проблем покрай изборните промени се овладява от Бойко Борисов. Всяко разногласие между коалиционните партньори се изглажда от премиера. Всеки ултиматум за оттегляне на подкрепата от правителството се обсъжда пак при Борисов – под натиск или не, в момента няма значение. А всъщност правилата ги променят депутатите от мнозинството и то с участието на ГЕРБ. В случая в правната комисия. Тази, която, както казва Янаки Стоилов трябва да е за пример на останалите органи в Народното събрание. И Искра Фидосова, и Мая Манолова създаваха напрежение покрай промените в изборните правила, и за своите съпратийци, и за опонентите си. Но нито една от тях не внесе за обсъждане в пленарната зала фалшив Доклад от несъстояло се заседание на правната комисия. Нещо, за което на Данаил Кирилов оставката му се размина. А последствията от действията му и за Борисов, и за партията му, тепърва предстоят…


Share Follow

Leave A Reply