С избора на Корнелия Нинова ще бъдат пресечени много зависимости в редиците на левицата, заяви пред БНТ Румен Овчаров, бивш председател на Софийската организация на БСП. „Партията ще бъде изчистена от влиянието на олигарси и всякакви други съмнителни личности. С модела КОЙ в БСП е свършено“, подчерта социалистът.
В подкрепа на думите си Овчаров даде пример с поведението на Нинова при управлението на тройната коалиция. Тогава, сегашният депутат от ДПС Делян Пеевски е искал да стане шеф на държавния по това време „Булгартабак“, заяви Овчаров. Румен Овчаров беше министър на икономиката и енергетиката в този кабинет, а Нинова негов заместник. По думите на Овчаров, Корнелия Нинова е попречила на Пеевски, в качеството й на председател на управителния съвет на холдинга, да получи поста. Нинова се опълчила и на желанието на Пеевски като заместник-министър на ръководеното от Емел Етем Министерство за защита на населението при бедствия и аварии да получи бланкетно разрешение за сделки с „Държавния резерв“, каза Овчаров.
През 2007 г. името на Делян Пеевски беше замесено в корупционен скандал, в който попаднаха и тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на „Булгартабак“ Христо Лачев и ръководителят на следствието Ангел Александров. Разкритията около мегаскандала за корупция, заплахи и изнудвания започнаха покрай делото за източването на „Топлофикация“ и стигна до „Булгартабак“. Замесените лица, фирми и интереси бяха свързани с БСП и ДПС. Тогава директорът на „Булгартабак“ Христо Лачев обвини Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск „по молба“ на тогавашния премиер Сергей Станишев, а по-късно подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска. Срещу Пеевски започна разследване за изнудване на Лачев, което обаче завърши без обвинения.


Share Follow

Leave A Reply