“Патриотичният Фронт не е склонен да подкрепи промените, но дискусиите ще продължат”. Това заяви Валери Симеонов след двучасовата среща с премиера Бойко Борисов и лидерите от управляващата коалиция. Съпредседателят на Патриотичния фронт уточни, че е твърдо за запазване на управляващото мнозинство.

От своя страна Бойко Борисов напомни, че ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут.  Премиерът коментира и позицията на ПФ, които са вносители на спорните текстове. „Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ние, за максимална прозрачност и чистота на изборите”, посочи Борисов.

4807389

 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че в следващите дни ще продължат да работят на ниво експерти в комисията, за да бъдат подготвени такива закони, че да се гарантират правата на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове, които е имало до сега, да бъдат прекратени.

Коалиционните партньори от Реформаторския блок стоят зад своите искания, но за тях е важно запазването на стабилността и правителството. “От РБ защитаваме своята позиция. За нас конституционните права на гражданите в чужбина са изключително важни и те трябва да бъдат защитени по по-добър начин. Консултациите ще продължат. Няма опасения за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми в обществото.”, заяви Найден Зеленогорски.

4807388

Лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов също заяви, че разговорите продължават. Той обвини българския президент, че не е пожелал дебат с парламента и е наложил вето. “Това не е част от един нормален диалог”, каза той по адрес на Плевнелиев. “Колегите от ГЕРБ и РБ имат определени съображения по части от Изборния кодекс и ще продължим дискусиите. ПФ е за стабилно българско правителство и силна българска държава”, заключи той.

След като стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху изборните промени, Бойко Борисов заяви в профила си във Фейсбук: “Политическа Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват”.

“Аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас”, каза министър-председателят. “Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите”, посочва Борисов. Позицията му доведе до инициирането на днешната среща.


Share Follow

Leave A Reply