Няма нито едно дете, на което документите да не са били придвижени, така че то да не получи лечение. Фондът за лечение на деца работи много по-бързо от преди.Това заяви в студиото на бтв здравният министър Петър Москов. От думите му стана ясно още, че днешното заседание се отлага за 18-ти май.

Мнението на Москов е, че операцията на Специализираната прокуратура и ДАНС във Фонда за лечение на деца, е в полза на самите деца.
Той напомни още, че нито има правомощията, нито е изпращал ГДБОП във Фонда за лечение на деца.
От думите му обаче се разбира, че са установени тежки злоупотреби в работата на фонда. „Аз сигнал в ГДБОП не съм подавал“, заяви здравният министър. На въпроса какво са установили ГДБОП и прокуратурата, която повдигна обвинение на уволнения директор на фонда Павел Александров, министърът обяви, че няма право да коментира.

Според него във фонда са харчени пари без право за това, неефектвино и нецелесъобразно. Сегашната информация е за изразходвани 1,5 млн. лв. от перото за лечение на деца, но не по предназначение, а за консултантски услуги, транспорт и др. Тези пари щели да помогнат за лечението на 60 деца. За лечението на едно дете в чужбина се отпускали около 23 000 лева.

По същия начин се разбира и за парижката болница, където се изпращат най-много деца за лечение. Там има крило, в което може да се настаняват придружителите на децата, а това означава, че няма нужда да се наема апартамент във френската столица.

„Така не се харчат парите на фонда“, ядоса се Петър Москов.

Той е категоричен, че в момента фондът работи по-бързо и гарантира на родителите с болни деца, че парите, отпускани за лечение на най-малките, ще бъдат изразходвани само по предназначение.


Share Follow

Leave A Reply