4785138„Всеки трус се преодолява, ако има диалог, а не тяснопартийни решения.“

Това заяви в студиото на „Денят започва“ съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Правителството виси на косъм. На най-многобройната партия в Парламента – ГЕРБ, предстоят тежки за преодоляване проблеми. Коалицията е разтърсена – Без 1 партньор в лицето на АБВ, с 1 партньор в полуопозиция – Реформаторският блок и 1, който се кани да напусне – Патриотичният фронт. След вчерашното оттегляне на АБВ от управляващото мнозинство, запазването на кабинета е кауза номер едно.

4786928„Това, че си тръгва АБВ, мен не може да ме отчая, за да продължа усилията си да променям България“. Това заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на РБ пред „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той допълни, че от самото начало ситуацията е била некомфортна, защото е трябвало управлението да се дели между традиционната десница и лявата АБВ. „Ние просто Бихме се надявали да продължим така успешно да движим кораба на България в тези бурни международни вълни.“

4808837Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт и председател на НФСБ, коментира, че за момента управляващата коалиция може да запази целостта си „Има достатъчно мнозинство, за да има нормална парламентарна дейност.“ Това заяви той пред „Здравей, България “. „Ние не подкрепяме този или онзи. Подкрепяме програмата, под която сме се разписали“, допълни той.

4736993Министър Москов, наричан още министърът в опозиция, също подкрепя мнението, че предсрочните избори не са изход от труса, в който се намира управлението на държавата. По думите му трябва да има обединение в дясно, което да се противопостави на новото предизвикателство. Той призова РБ да се събере отново, за да се реши накъде да върви. За подаването на оставката на Калфин коментира: „Това е знак не само за оттеглянето на АБВ, а за формирането на ясно очертан политически блок – БСП-АБВ-ДПС.“ пред „Тази сутрин“ по бТВ.

Много хипотези се завъртяха около подаването на оставката на социалния министър Ивайло Калфин.

„Бях изненадан от решението на АБВ да оттегли подкрепата си за Правителството“, това заяви Каракачанов в ефира на БНТ. Според него, това е решение, пряко провокирано от конгреса на БСП и избирането на Корнелия Нинова за председател на левицата.

4806314„АБВ излизат от управлението от чисто политически подбуди и без аргументация. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й, заради предстоящите президентски избори АБВ се стремят да се утвърдят като опозиционна партия.

Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване“, коментира оставката на Калфин в сутрешния блок на Нова телевизия. Той даде пример с това, че в историята избирането на президент е било преломен момент. Както, когато по време на мандатите на Георги Първанов, левицата се е задържала дълго в управлението. Според него АБВ излиза в опозиция, за да може с БСП да посочат силен кандидат. Политологът Таня Буруджиева, допълни: „Моята първа реакция беше, че ако Калфин си подаде оставка, това означава действително, че поводът са били президентските избори.“

4786871Дори самият Ивайло Калфин заяви, че „предсрочните избори в момента не са добра опция“ в ефира на БНТ.

Напомняме, че амбиция за предсрочни избори и сваляне на досегашното управление има БСП в лицето на новото си ръководство – Корнелия Нинова.

4808840„Ако има предсрочни избори, не ГЕРБ ще е причината за тях. Това няма да се случи и по политически причини.“, категорична бе депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която е и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.


Share Follow

Leave A Reply