Подготвяме закон и бюро за борба с корупцията. Това заяви българският премиер Бойко Борисов пред журналисти след приключилата антикорупционна среща на върха в Лондон.

На срещата Борисов каза, че за първи път е видял самокритичност и решителност сред лидерите за справяне с корупцията.

Премиерът коментира и проблемите с тероризма в Европа: „Действително си спомням преди 7-8 години започна да се говори за общите действия срещу тероризма. Всяка държава криеше своята информация не се споделяше, различни служби работиха по нея. След това по този бич се надигна една всеобща битка и в момента службите обменят информация, помагат си, защото една по една всички държави бяха ударени. Включително и България“, заяви Борисов. Той направи сравнение между общата борба с тероризма и общата борба с корупцията. „Същото нещо забелязвам и сега в този бич на съвремието корупцията, контрабандата, трафика на наркотици оръжия и какво ли не още.“

13187772_1623591807966227_973921725_n

Борисов заяви, че всички знаят за огромният успех с борбата с контрабандата в България. „Всички служби знаят за огромния успех, който имаме там (в борбата с контрабандата).Бях се подготвил да излагам данни, колко милиарди повече са влезли в бюджета. Това не стана нужно, защото техните „опорки“ ги имаше и те ги знаеха“, коментира премиерът. Той уточни, че България се е явила на тази среща с „доста свършена работа“.

Кристин Лагард ще посети България. Шефът на Международният валутен фонд ще направи всичко възможно да посети държавата ни в близките 2-3 месеца. Според Борисов тя иска да се запознае по-подробно с бюрото за борба с контрабандата и с подготвяното бюро за борба с корупцията.

13219771_1623591857966222_823356253_nОт думите му става ясно, че министър Екатерина Захариева се занимава усърдно с промени в съдебната система, „за да я направи много реална, много бърза борбата с тези много свързани неща- корупция, контрабанда и трафик.“

Бойко Борисов уточни, че на срещата се е поставил и въпросът за обществените поръчки и намирането на общ механизъм за прозрачност. „Хем да се строи, а в същото време да е възможно най-ниската цена с високо качество, защото явно в цял свят с това има проблем. Всички най-честно го сложиха на масата и заедно съм убеден, че ще се намерят решения.“ заключи премиерът.

„Трябва ни механизъм, по който правителствата и министрите трябва да работят по единни стандарти, по които като я пуснеш (поръчката) да знаеш, че няма за какво да те атакуват, защото това е правилото“, заяви Борисов. Той твърди че същия проблем го има в целия свят, включително и в развитите държави. „Има много развити държави в които да вземеш подкуп от чужденец не било наказуемо. Сами проверете кои са.“, каза Борисов.

13174200_1806736102887785_1377634746147792351_n

По-рано през деня Бойко Борисов проведе работна среща с министър-председателите на Грузия и Малта, за да обсъдят мерките, които предприемат в страните си срещу корупцията и престъпността. На срещата са дискутирали успешните практики в тази област, както и ефективното им прилагане.Тримата са потвърдили готовността на страните си за сътрудничество и за активизиране на традиционно добрите отношения между страните.


Share Follow

Leave A Reply