Със 131 гласа „За“ беше прието да се проведе референдум съвместно с президентските избори, съобщи Агенция „Фокус“. „Против“ гласуваха 18 депутати, а само 1 гласува „въздържал се“.
Предложението за иницииране на референдум, състоящ се в 6 въпроса беше внесено от инициативен комитет на „Шоуто на Слави“ и бяха събрани около 600 000 подписа.

4645836

ПГ на ГЕРБ не участва в дебатите, защото заяви, че ще подкрепи всичките 6 въпроса. Янаки Стоилов от БСП, коментира, че част от въпросите, заложени в допитването са конституционно допустими. „Има нужда от пряка демокрация, но когато самата дума демокрация има все по-малък смисъл прилагателните пред нея нямат никакъв смисъл”, допълни депутатът.

Хамид Хамид от ПГ на ДПС коментира, че партията няма да подкрепи провеждането на референдум, защото според закона не може да бъде свиквано обществено допитване с въпроси от компетенциите на Велико Народно събрание.

„Защо вие не предложите разширяване на въпросите, всеки български гражданин да получава по десет хиляди долара заплата? Няма значение, че държавата няма да може да  ги плати и тя ще фалира на третия ден. Или задължително да ползва шест месеца платен отпуск, който да прекара на Варадеро.“, иронично коментира Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

 

Депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева остро разкритикува референдума иницииран от „Шоуто на Слави“ и самия телевизионен водещ. Тя заяви, че първи, втори и шести въпрос са от компетенциите на ВНС и са противоконституционни. Ташева определи Слави Трифонов като „офшорен милионер и чалгаджия“, „учиндолски шут“, „вариатетен богаташ“ и го нарече с още подобни колоритни имена. Депутатът отсече, че референдумът е „квинтесенция на политическата неграмотност“ и „антидемократичен пасквил“. Ташева не пропусна да спомене откъде според нея Шоуменът е придобил богатството си. По нейно мнение Трифонов забогатял от гостите на диванчето си, като им осигурявал „подстригани интервюта“. „От това диванче се играеха борсови игри, каза още Ташева. На това диванче се изреди целият Реформаторски блок, не станаха от това диванче,“, добави депутатът.


Share Follow

Leave A Reply