Нито по телефона, нито в писмен вид съм получавал предложение за поста социален министър. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът Томислав Дончев. В подкрепа на думите си обясни, че няма как да се справя ефективно и с настоящите си задължения, и с тези на социален министър. Двамата с премиера Бойко Борисов са обсъждали всички варианти.

Номинация не е отправяна и отказ не е имало. „Мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности. Благодаря на всички коментари, предложения, включително добрите оценки при хипотезата да поема отговорностите на министър на труда и социалната политика. Това обаче би довело до невъзможност да си върша работата по всички останали ресори с енергията и желанието, с които трябва. Освен за еврофондовете, аз имам ангажимент и към икономиката и особено към енергетиката. Няколко процедури, свързани особено с газовия сектор, ги движа едва ли не на ръчно управление, така че от това би пострадало всичко останало, което правя“, каза Дончев.

По-рано Бойко Борисов съобщи, че за поста е номинирана Зорница Русинова, досегашният зам.-министър на труда и социалната политика.

4809009

Вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов спомена името на Томислав Дончев като възможна номинация. Днес вторият човек в ГЕРБ разясни ситуацията около номинацията на Дончев. „В разговорите с премиера сме се договорили аз да започна разговор с парламентарните групи, за да търсим подкрепа и евентуално гласуване за евентуална номинация на Томислав Дончев. Казах ви, че нямаме неговото съгласие, което означава, че премиерът дотогава не беше разговарял. Аз съм изпълнил това, което сме се договорили с премиера и не смятам, че трябва да бъде драма“, каза Цветанов. От думите му стана ясно още, че двамата с Борисов днес са обсъждали ситуацията няколко пъти.Шефа на депутатите на ГЕРБ припомни, че Дончев има много отговорности и „особено за еврофондовете, както и по доста други инфраструктурни проекти“.

Boiko Joseph

Опонентите на Бойко Борисов пък завъртяха информацията, че Томислав Дончев ще е наследник на премиера, ако лидерът на ГЕРБ влезе в битката за президентския пост наесен.

 


Share Follow

Leave A Reply