Румен Петков, заместник-председателят на АБВ, е убеден, че премиерът Борисов ще се кандидатира за президент. Според него ГЕРБ се опитват да легитимират това с всякакви средства. Той предвижда три сценария за възможен ход от страна на ПП ГЕРБ. „Сценариите са три: Единият е господин Цветанов да се опита да направи господин Борисов президент, за да яхне партията ГЕРБ. Другият е, господин Борисов да иска да стане президент и да се опита да обясни това на широката публика. (…) Третият вариант е ГЕРБ да вижда, че освен господин Борисов, няма друга възможност за сериозно участие и да търси легимитацията на неговото кандидатиране“. Това заяви Петков пред „Събуди се“ по Нова телевизия.

4786853

И днес той не посочи чия кандидатура ще подкрепи АБВ. Коментира, че бившият социален министър Ивайло Калфин и бившият държавен глава Георги Първанов, са възможен избор. Допълни, че тези имена са често спрягани и в обществото. „(…) И двамата излъчват и сила и достойнство, защото зад гърба си имат една политическа дейност, която не оставя въпросителни.“, добави той.

4776656Според него, последните пет години, заради президентската институция, държавата ни е изгубила авторитета си на Балканите. „Аз мисля, че едно участие на президента Първанов или на господин Калфин, в много голяма степен дава шанс за радикална промяна на атмосферата в България.“ Това коментира Румен Петков, макар Конституционния съд още да не е постановил тълкувателно решение по въпроса дали бившият президент има право да се кандидатира отново.

4808836

В отговор на всичко казано от зам.-председателят на АБВ, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:
„ПП ГЕРБ има изключително качествени и стойностни министри, кметове, народни представители(…) в тази посока имаме изключително голям избор, който можем да направим. И за това нямаме абсолютно никакви притеснения относно предстоящите президентски избори.“. Той допълни, че ПП ГЕРБ са единствените, които са са уточнили, че тяхната подкрепа за президент ще стане ясна не по-рано от юни.

Днес говори и първата президентска двойка – Жорж Ганчев и Кольо Парамов.

2111000239
„На 77 години бях длъжен да се включа в президентските избори, тъй като не може да се търпи това, което става в България. Държавата ни потъва като тесла в кладенец, всеки може да го усети. Постоянно се говори за стабилност, никой не говори, че тази стабилност е само имагинерна.“, коментира Ганчев. Той обясни, че ще настоява за балансирана външна политика и това трите власти да са напълно независими една от друга. Добави, че са изготвени 10 точки, лично от него, които са пратени до всички негови стуктури.
„Ние ще бъдем изненадата на тези избори“, допълни Кольо Парамов.


Share Follow

Leave A Reply