Среща между ръководството на министерството на образованието и науката и представители на студентските съвети ще се проведе тази сутрин във връзка с предстоящия протест на недоволните днес. Студенти по медицина обявиха, че ще протестират заради орязването на европейските стипендии и разделянето на специалностите на приоритетни и неприоритетни.
Протестът ще се проведе в София пред МОН, а в Пловдив – пред регионалния инспекторат по образованието.

13178988_1257646684245563_742846727729151609_n

В четвъртък вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обясни в парламента пред журналисти какво значи разделението на специалности на приоритетни и неприоритетни. Кунева призна, че думата “приоритетни” е “малко подвеждаща”. “Това далеч не значи, че останалите са неприоритетни. Как може да не е важна медицинската професия или да не е важно юридическото образование”, попита тя и обясни, че приоритетни, по смисъла на документа, означава специалности, чиито кадри са дефицитни на пазара на труда. “Европейските стипендии са инструмент за привличане на студенти в тези специалности”, уточни министърът. Тя добави, че “Образователният пазар няма достатъчно стимули, за да привлече студенти в тези направления”.

Според Кунева държавата дава най-много пари за студентите по медицина и проблемът не е, че те не получават стипендии, а, че младите лекари намират по-добри условия за реализация в чужбина.


Share Follow

Leave A Reply