Новосформираните сили за бързо действие и реагиране на НАТО с личен състав от  5000 души няма да имат възможността за бързо разгръщане в Източна Европа в случай на война с Русия. Това заключение е на базата на военни прогнози от висши офицери на Алианса, съобщава в-к. „Файненшъл таймс“.

Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за вестника двама анонимни генерали от НАТО, които са добре запознати с логистичното и военно планиране на НАТО.

Снимка:ЕПА

Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в Калининградска област между Полша и Литва, съвкупност със значителните военни ресурси по границите на Руската федерация единствено показват, че силите за бързо реагиране на Северноатлантическия пакт са пред опасност да бъдат ударени още преди да са готови за реагиране. Подобна ситуация би възникнала, ако Алиансът се опита да разположи частите си източно от река Одер извън границата ФРГ на полска територия, казва един от висшите офицери.

Говори се, че недостатъците на силите на НАТО за бързо реагиране са една от основните причини за решението на организацията да разположи по-многобройни войски за постоянно по източния си фланг.

Очаква се на срещата на върха във Варшава в началото на юли, членовете на НАТО да одобрят мерки за по-добра готовност и за практическа териториална защита.

Снимка:ЕПА

Един от плановете, които се предвиждат, е разполагането на четири батальона в Прибалтика и в близост по границата между Полша и Калининградска област.

Представители на Алианса настояват, че макар и да са ограничени като средство за първа реакция, в случаи на въоръжено нападение срещу една или повече от държавите членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват и в случаи на външна намеса във вътрешните работи на страна-членка, граждански размирици и гранични нарушения, на които да бъде попречено да прераснат във въоръжен сблъсък.

Снимка:БГНЕС/ЕПА

Военни наблюдатели са мнение, че руската армия планира да използва подобни „хибридни“ мерки за манипулиране и подстрекаване на опоненти преди избухване на открити действия.

 


Share Follow

Leave A Reply