Коалиционните партньори се разбраха след около час и половина разговор днес в парламента.

„Спокойни сме за формирането на мнозинство в настоящия парламент, стигнахме до единни позиции за Изборния кодекс, но предстоят срещи с парламентарните групи днес и утре.“ Това заяви пред журналисти Цветан Цветанов. Брифингът след събитието бе кратък и не стана ясно какво точно са се разбрали. Останалите участници в разговорите запазиха мълчание. Цветанов заяви, че утре ще бъде оповестено за какво са се разбрали партньорите.

Кабинетът няма да се разпадне. „Спокойни сме за формираното мнозинство в парламента“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

На срещата от ГЕРБ излязоха с предложение да няма ограничение на броя секции в страните от Европейския съюз, като такива да се разкриват срещу 40 заявления извън консулските и дипломатическите представителства, както беше и до сега. За останалите държави се предвижда таван на броя на секциите, като се търсеше съгласие какъв да е той. Очаква се да е между 20 и 40 секции.

В парламента продължават и срещите на парламентарните групи на партиите, където текстовете от Изборния кодекс, на които президентът наложи вето, също ще бъдат обсъдени.

С част от парламентарните групи се среща и кандидатът за социален министър Зорница Русинова. На срещите тя ще представи визията си за ръководенето на социалното министерство. Утре тя ще се срещне и с парламентарните групи на БСП и ДПС.

Утре ще бъде гласувано в парламента ветото на президента Плевнелиев относно текстове от изборния кодекс, засягащи гласуването в чужбина. По-рано Патроитичният фронт заяви, че ако ветото бъде подкрепено, те ще напуснат правителството.

 


Share Follow

Leave A Reply