Президентът Росен Плевнелиев, откривайки 126-ата сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София, заяви че Европа трябва да намери адекватен отговор на многобройните кризи, за които решения са необходими воля и кураж.

По думите на държавния глава присъствието на много държавници от всички места на Европа е доказателство за успеха на тазгодишното българското председателство. Това е доказателство и за значението, което всички държави-членки отдават на ролята на съвета в областта на подкрепата на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Днес завърша второто българско председателство след присъединяването ни към организацията през 1992 година. Президентът изтъкна още, че нашето членство откри пред нас нов хоризонт и спомогна за осъществяването на прехода от тоталитарен, комунистически режим към утвърждаването на европейската демокрация, ценности и изграждането на добре функционираща демокрация в България.

Плевнелиев призова Европа за адекватен отговор на рекордния брой кризи

Снимка:БГНЕС

Плевнелиев спомена, че за четвърт век България е извървяла дълъг път и е научила много уроци. Постигнала е съществен напредък в редица области на обществено-политическия живот. Европа също се е променила драстично към по-добро.
„Постигнахме много заедно и само заедно ще преодолеем предизвикателствата“, коментира държавният глава

Той не забрави да отбележи, че сме свидетели на нестихващи конфликти, на нарастващ екстремизъм, расизъм, дискриминиране, както и религиозно-етническа нетолерантност.
Ценностите на обединена Европа били поставени под въпрос от популистки и националистически партии с остра реторика, които използвали страха на хората от извънредната нестабилност.

„Не можем да си позволим да чакаме, отлагаме или прехвърляме проблемите на следващите поколения”, категоричен бе Плевнелиев.

В рамките на българското председателство на Комитета на министрите били положени значителни усилия в областта на върховенството на закона. Българското председателство било успешно и в областта на защитата правата на децата. Следващото председателство ще бъде в Естония.


Share Follow

Leave A Reply