„Очевидно сме свидетели на тотален разрив на отношенията между президента и политическа партия ГЕРБ, която го издигна и направи президент“, заяви говорителят на ПГ на БСП Лява България .
Той изрази и смущението си от мотивите на президента да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс.
„Смятам, че сме свидетели по същество на начало на президентска кампания. Очевидно обаче Плевнелиев обвинява ГЕРБ, следейки взаимното бламиране, което те си направиха последните дни“, заключи Бойчев.

4763724

Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на патриотите Красимир Каракачанов изрази сходно мнение.
„Много ми е интересно колко гласа ще вземе, ако ГЕРБ не го подкрепят“, коментира той и даде отговор – „около 2,5%“.
Ответно позицията, че няма разнобой между президента и ГЕРБ изрази председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той поясни, че право на държавния глава е да налага вето и да сезира КС.
Същевременно Кирилов призова юристите на президента да не бързат със сезирането, за да бъдат внесени новите по-справедливи текстове и да се предотврати по негови думи „кух ход“ във времето.

4650346

Снимка: БГНЕС

„Надявам се президентът да съобрази, че ветото имаше сериозен ефект в парламентарните дебати и че то беше прието в правната комисия“, коментира още той. Според него ветото е било сериозният мотив да продължат дебатите между коалиционните партньори и да се стигне до редакция на казуса със секциите в чужбина.
Шефът на правната комисия допълни, че голяма част от европейските държави гласуване извън страната не се допуска, а ако все пак има предвидено такова, редът е изключително рестриктивен.
Същевременно депутатът от РБ Гроздан Караджов заговори за вариант за саморазпускане на НС.
„Не мога да си обясня вчерашното гласуване на колеги от РБ срещу ветото на президента за ИК – едни неща обещавахме на избирателите, а гласуваме точно противоположните“, коментира той от кулоарите на НС.
„Този парламент вече не може да продължава да работи по този начин, той става ненужен на българското общество и най-добре да се търси вариант за саморазпускането му“, заяви Караджов.


Share Follow

Leave A Reply