Информация за организирано насочване на бежанския поток към България е поместена в конфиденциален доклад на немските разузнавателни служби, съобщават германски медии, които са имали достъп до документи, обяви БГНЕС.

Журналисти от печатното издание „Билдцайтунг” са попаднали на нов доклад на германските власти със заглавие „За развитието на ситуацията с мигрантите в България”. Той е създаден от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция”, в която участват германската полиция и германските разузнавателни служби, предава „Дойче веле“.

Авторите предупреждават, че потокът от бежанци се пренасочва: „В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа”.

Според в-к „Билд” в доклада става ясно, че вече от години в България действат съответните организирани структури. При вариант, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция и власти, които страдат от „липса на средства и персонал”, могли да се окажат „за известно време отвъд границите на възможностите си”.

Унгарските власти затвориха за няколко часа основната ЖП – гара „Келети” в източната част на столицата Будапеща.

снимка:БГНЕС

Същият доклад цитира информационният телевизионен канал ”ntv”. „България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалнатапромяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност”, според анализите от телевизията. ”Но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват „значителни пропуски при контрола на влизащите” и „засилена активност на каналджиите”, съобщава ”ntv”.

Цитират се и данни изнесени от министър Бъчварова, на базата на които през първото тримесечие на 2016-та година притокът на бежанците в България е спаднал с 30% спрямо предишната 2015-та. От 1-ви януари до 31-ви март 4202 души са кандидатствали за статут на бежанци в Република България. „Но колко бежанци са се опитали да напуснат най-бедната държава в ЕС и да се отправят към Средна Европа – това не се съобщава”, коментират колеги от телевизията.

Като допълнение се казва следното: „След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от Европейския съюз. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди и патрули вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натискбългарското правителство оповести издигането на още огради”.

В изданието „Билдцайтунг” се засяга въпроса за новите огради и „ловците на бежанци”. Щефан Майер от Християн-социален съюз заявил пред вестника: „Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС „Фронтекс”.
Преди близо два дни отново вестник „Билдцайтунг” е публикувал голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, който накратко обяснява за действията на групите от доброволци, които преследвли бежанци в България. Действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български знамена по дрехите си. Европейският депутат от германския Хрстиян-демократически съюз Елмар Брок казва пред „Билд”: „В държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци”.

снимка:БГНЕС

Вестник „Ди Велт” съобщава за тормоз срещу бежанците в България, но не от страна на гражданските отряди, а от полицията. В друга публикация се преразказват различни лични истории: „Когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно. Българските граничари „ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно”, разказва лицето. Младият афганец е залавян четири пъти, но на петия успява да влезе от Република Турция в Република България. „Веднъж извадихме късмет, защото в патрула бяха включени и германски полицаи. Вярно, че пак ни върнаха в Турция, но поне не ядохме бой от българите”, казва Ажуб Хан.


Share Follow

Leave A Reply