„Този Изборен кодекс, в чието коване участвах, е желаният Изборен кодекс от българите зад граница. Оказа се, че работи и не дава проблем. Хората искат действащите правила, а не това, което беше променено”, допълни омбудсманът на Републиката Мая Манолова в “Тази сутрин.“

Подходът „Няма секция – няма проблем” е вреден, ще сезирам Конституционния съд, ако след новите промени в Изборния кодекс има нарушение на правата на българите в чужбина, обясни Мая Манолова.

Манолова отбеляза, че последните промени в Изборния кодекс са в разрез с правата на нашите граждани в чужбина, които са им били дадени от предишните промени. „В резултат на действащия изборен кодекс 70% от живеещите в САЩ упражниха правото си на глас, а в Турция вотът си остана същият”, накратко посочи омбудсманът.

Подходът „Няма секция – няма проблем”, който посочи Мая Манолова и обясни, че за Турция е лесно да изпрати свои служители, но трябва да са в България по време на избори, за да може по този начин да бъде наблюдаван процеса. Манолова допълва, че с ограничаването на изборните секции в чужбина има голяма опасност да се възроди познатата ни практика “изборен туризъм“.

„Идеята да бъдат наказани едни избиратели и покрай тях много други не действа”, заяви още тя. „Има поет ангажимент от представители на политически партии, че ще бъдат променени измененията, срещу които протестират българите в чужбина.“

Манолова дефинира намеренията на всички политически сили да направят нови промени в Изборния кодекс, според които ще могат да бъдат отваряни до 35 изборни секции извън територията на България при подаване на над 60 заявления за гласуване като бакалска сметка, която не почива на ясен анализ за това какъв ще е ефектът от нея.

Мая Манолова не пропусна да коментира и ситуацията с вчерашните палежи в село Галиче

„Явно в Галиче нарушаването на права продължава и следва органите на реда да вземат необходимите мерки”, коментира омбудсманът във връзка с палежа там. Тя напомни, че хората в селото могат да изпратят жалби до нея, а след това ще бъдат препратени до Обвинението.

Според нея е необходимо в Галиче да има засилено полицейско присъствие.


Share Follow

Leave A Reply