Държавата вече ще плаща не за седем часов работен ден на социалните асистенти на децата с увреждания, а за двучасов, предаде БНР. Така например майка на дете с умствени увреждания, получавала до този момент 300 лева на месец, вече ще може да взима само 80. По този повод беше организиран протест на родители на деца с увреждания в Бургас днес, съобщи националното радио. „Отпуснати са часове за лична помощ на деца и лица с увреждания между 10 и 40 часа месечно. Това означава, че ще има хора на два часа. Не знам как ги разпределят, може би на 30 минути…“, възмущават се недоволни родители.

Протести на родители с деца с увреждания се проведоха и в софия преди повече от месец снимка: БГНЕС

Протести на родители на деца с увреждания се проведоха и в София преди повече от месец
снимка: БГНЕС

Близките на децата с увреждания, които трябва да кандидатстват по проекти като „Достоен живот“ и „Нови алтернативи“, за да бъдат одобрени да станат лични асистенти на децата си. Писма от Министерството на труда и социалната политика уведомили родителите, че трябва да се обърнат към общините, които са с делегирани правомощия и определят броя на часовете, за които да се плаща на социален асистент. Родителите настояват да бъдат наети на пълен работен ден, а не постоянно да кандидатстват по програми и да живеят в стрес дали ще бъдат одобрени или не. Възрастните хора с увреждания също страдат от промените.

Заместник-кметът по здравеопазването на Бургас Лорис Мануелян посъветва протестиращите да не подписват новите договори, ако не са доволни от условията, но и не уточни откъде родителите ще получават и минималното заплащане, което са взимали до момента. „Проблемът е, че са отпуснати много малко държавни средства по програмите за социален асистент“, добави още Мануелян.

Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че за община Бургас има възможност да бъде отпуснат допълнителен ресурс по програмата. „Сега сме насочили тази програма изцяло към местните власти. Считаме, че ще бъдем до голяма степен полезни на общините и ще ги подпомогнем там, където трябва, с допълнителен ресурс или да се доорганизират дейностите по тази програма.“, твърди тя.

Община Бургас е получила 500 хил. лева, които трябва да бъдат разпределени между 145 семейства за 18 месеца. Според Мануелян общината няма възможност да осигури допълнително средства, за да попълни липсите и да компенсира ощетените родители.

В резултат на протеста след телефонен разговор между социалния министър Зорница Русинова и кмета на община Бургас Димитър Николов стана ясно, че със сигурност ще бъдат отпуснати допълнителни средства. След промените в проектите родителите на деца с увреждания ще получават по 50 лева месечно за отглеждане на децата си, а от министерството са обещани още 300 хил. лева по програма „Личен асистент“. Очаква се парите да бъдат преведени до 10-ти юни.

 


Share Follow

Leave A Reply