видео:http://www.hoy.es/

През изминалото денонощие от нелегалния лагер в Идомени са преместени 2 031 бежанци, предаде AFP.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

Евакуирани са 1 273 кюрди, 662 сирийци и 96 язиди. Това гласи официалният доклад на гръцката полиция. Мигрантите са изселени с автобуси към центровете Синдос и Дервени край Солун. Част от бежанците са напуснали лагера пеша. Тръгнали са в търсене на други неофициални убежищи като това в Идомени. Надяват се, че на такова място, възможността да преминат границата ще бъде по-голяма, предаде Daily Mail.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

Преместването на импровизирания лагер започна вчера призори. Говорителят на гръцкото правителство Георгиос Кирицис заяви, че всичко е протекло спокойно, нямало е напрежение. Достъпът на журналисти беше отказан. По думи на Кирицис в най-добрия случай лагерът ще бъде евакуиран до края на седмицата. Гръцките власти се мотивират с това, че в новите лагери бежанците ще имат по-добри условия за живот. Освен това има данни, че в неконтролирания лагер край границата с Македония се развиват корупционни практики. Друг проблем са и честите бунтове на бежанците срещу граничната полиция.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

Напомняме, че по данни в нелегалния лагер живеят над 8 400 души. Той беше създаден през месец февруари, когато Македония затвори границата си с Гърция и отказа пропускането на бежанци през своя територия.


Share Follow

Leave A Reply