„Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред.“
1_70W9948
С този апел се обърна към българския народ президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през изминалия век. На остров Персин (Белене) държавният глава участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими. „Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост“, заяви Плевнелиев. Той коментира, че истината за тоталитарния режим „днес е удобно и успешно подменена.“ Също така Плевнилиев допълни в словото си, че има „подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина“, който „продължава да се развива със страшна сила.“ „Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма“, заяви държавният глава.
1_70W0023
Плевнелиев припомни, че жертвите на режима „за разлика от своите мъчители, искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря.“ Също така той призова към следното: „Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината.“ Като поиска истината за тоталитарния режим да бъде включена в учебниците по история и да бъде показана в музеите, а на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма. „Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си“, каза в допълнение президентът.

Share Follow

Leave A Reply