След атентатите в Париж през ноември, всички европейски столици се почувстваха застрашени. Заплахи се тиражираха в медиите за всички по-големи градове, Брюксел беше блокиран поради мерки за сигурност, спрягаха се Лондон и Амстердам като следващите таргети на ужаса. Като че ли именно в момент, в който всички отдъхнаха няколко месеца по-късно Европа отново преживява тежък удар.

фронт

снимка: front

След като във френската столица 130 човека  загинаха и десетки бяха ранени на площада на свободата и младежта, този път на метри от европейските институции, парламента и Комисията, както и на летището в Брюксел, избухнаха бомби.  Това се случи, в деня на настъпване на пролетта-22 март. Загинаха 32 човека, а над 300 бяха сериозно ранени. Ужасът се случи само ден след споразумението между Турция и Европа, което пряко засяга бежанската вълна. Бомбите на станциите на метрото на метри от мястото където се взимат всички решения както за бежанската вълна, така и за живота в Европа бяха израз на безнаказаност, наглост и сила.

 

Именно след атаките мнозина, които не заемаха крайна позиция по отношение на бежанската вълна, започнаха да са склони да смятат, че Европейската солидарност към бежанците увеличава заплахите към Европа и поставя сигурността в стария континент под въпрос. С този акт на насилие се породи страх в хората от цяла Европа, това своеобразно напомняне за безнаказаност и сила напомни на всички граждани на Европейския съюз, че имат право да се страхуват.

brussel

снимка: TIME

 

„Извинявайте за Брюксел“- връзката между атаките и бежанската вълна

Предизвикването на страх у хората е едно от най-големите оръжия, които използваха джихадистите след последните си нападения в Западна Европа. Страх, който се отрази и на темата с бежанците.  Непосредствено след атентатите, социалните медии, една снимка на малко момче в бежански лагер, което държи надпис на английски „Извинявайте за Брюксел“ директно илюстрира подсъзнателната връзка, която общество прави между бежанците и атаките в Европа. Актът на насилие засили страхът не само от пореден атентат, а и от бежанската вълна, която трудно може да бъде овладяна  и контролирана.

брюксел атентати

снимка: webcafe

 

Бурната реакция на обществото и медиите повдигнаха много въпросителни: Има ли връзка между емигрантите и актовете на насилие? Трябва ли да се страхуваме, че големия брой бежанци от Близкия Изток ще засили опасността от терористични атаки? Свързани ли са исляма и крайните радикални вярвания? Как да се справи Европа с бежанците?

И в този лабиринт от неизвестни и при наличието на толкова много проблеми, които на пръв поглед изглеждат невъзможни за решение заради очевидните факти, които носят двупосочни отговори, Европа остава единна. Непрестанните дискусии и решения, които европейските власти взимат постоянно доказват, че въпреки сложната ситуация пред която е изправена Европа, идеите върху, които е изградена европейката общност са достатъчно устойчиви. Голяма крачка в тази посока беше споразумението между Европа и Турция.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сделката с Турция – ключ към решение или още проблеми ?

Според тази уговорка, Турция трябва да изпълни определени условия за да получи желаната от нея отмяна на визи за Европейския съюз. Едно от условията е свързано с връщането на всички емигранти от Гърция в Турция, с цел облекчаване на бежанския натиск в Гърция и създалата се там бежанска криза. Това се случва само ако бежанците отговарят на определени критерии. За да проследи изпълнението на тази част от сделката, в средата на май, делегация на европейския парламент посети бежанските лагер в Идомени, Гърция. Участие в делегацията взе и българският евродепутат – Мария Габриел. По време на посещението си, евродепутати се срещнаха с гръцки власти и представители на неправителствени организации и се запознаха от близо със ситуацията в лагера, който трябва да се затвори до средата на юни. Според споразумението между Европа и Турция, всички емигранти в Гърция, трябва да бъдат върнати в Турция. Така, след като на 18-ти март е прието споразумението, 3500 човека остават в лагера, за да бъдат регистрирани.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

Там живeeха общо 12 00 човека, 40% от които деца, а условията на живот бяха сравнение с хуманитарна криза. Човешката трагедия, която се разигра  в лагера в Идомени доказа, че всяко решение свързано с бежанците е трудно за прилагане. Изисква се голям административен капацитет, бързи процедури, добра информираност между самите бежанци и други фактори, които са трудни за практическо изпълнение. Динамичната кризисна ситуация в Идомени, се случва на фона на „игра на нерви“ между Европейските лидери и Анкара. Така проблемът с бежанците се превърна в своеобразна карта на масата на преговорите за отпадането на визите, но по всичко изглежда, че и двете страни не са готови да правят компромиси и отстъпки. Турция трябва да изпълни всички изисквания поставени от Европа, забележките от Брюксел идват главно по отношение на свободата на изразяване, човешките права и свободата на словото в страната.

снимка: epa

снимка: epa

Още от началото на сделката между Турция и Европа, за мнозина, фактът, че Турция има сила да влияе по отношение на бежанците не бива да позволява на европейските власти да третират Турция по специален начин и да се правят изключения по отношение на взетите от страната мерки за изпълнение на всички изисквания. Отпадането на визите за турски раждани ще има много последствия в Европа, най-вече и за България, тъй като страната ни граничи с Турция. Скептичните наблюдатели на Турция са уверени, че падането на визите за турски граждани би предизвикало повече проблеми в Европа. Имайки предвид състоянието на бежанските лагери в Гърция в момента, няколко месеца след началото на прилагането на сделката с Турция, става ясно, че тя не води до бързо и лесно разрешаване на проблема с бежанците в Европа.

снимка: epa

Европейската общност е динамична и постоянно променяща се, сложна структура, която не спира  да се развива и да опитва да намери  равновесие между желанията, идеите и гледните точки на всички страни членки, както и на съседните на съюза държави. Докато се опитва да запази стабилността си и да намери отговор на трудната теорема предизвикана от бежанския натиск, Европа посреща нов етап от своето развитие.


Share Follow

Leave A Reply