Градският прокурор на София Христо Динев подаде оставка днес, тя е депозирана във Висшия съдебен съвет, съобщава “Правен свят.” Все още не са ясни мотивите за напускане на Динев, но по неофициална информация става въпрос за лични причини. От няколко месеца се предполагаше, че той ще напусне поста си заради неразбирателство с ръководството на прокуратурата.

4841288

Сотир Цацаров снимка: БГНЕС

Една от спряганите причини за оставката на Динев е разпоредената от Главния прокурор Сотир Цацаров през октомври миналата година проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура. Мотивът бил “направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл.123 (убийство по непредпазливост)”. Именно резултатите от тези две проверки, проведени през лятото на 2015 г. са накарали ръководството на държавното обвинение да възложи “цялостна проверка на дейността на административното ръководство” на СГП. Периодът на проверката обхващал времето от назначаването на Динев до средата на септември 2015 г. Резултатите от нея засега не са известни.

Боряна Бецова снимка: БГНЕС

Боряна Бецова
снимка: БГНЕС

Миналата година тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов разпореди срещу Христо Динев и колегата му Боряна Бецова да бъде образувано дисциплинарно производство с мотив – изтеклата давност за търсене на наказателна отговорност на бившия министър на инвестиционното проектирате Иван Данов. ВСС отказа да образува дисциплинарното производство.

Иван Данов снимка: БГНЕС

Иван Данов
снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply