Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви пред БНТ, че с подобрението на времето е нормално да се засили миграционният натиск.

Според него МВР предприема всички необходими действия, за да бъдат отблъснати и недопуснати миграционни потоци към България.

По повод промените в Закона за електронните съобщения, които разбуниха духовете, Ципов разясни и за внесените промени в Закона за електронните съобщения следното: „Категорично няма как да говорим за злоупотреба, няма полицейски произвол“. Той заяви, че промените в Закона за електронните съобщения касаят т. нар. „трафични данни“.

Ципов обясни, че става дума за данни, които не разкриват съдържанието на кореспонденцията, както и съдържанието на телефонните разговори. В тях се съдържат лични данни, но те не са свързани с имената на даденото лице, а с адреса. В случая не става въпрос за СРС-та, уточни той.
„Става дума за това, да бъде идентифицирано лицето, което е набрало един съответен номер“, коментира зам.-вътрешният министър.

Целта е издирване на лица, за които има доводи за вероятно предположение, че са станали или могат да станат жертва на престъпление.

Красимир Ципов даде за пример конкретна ситуация, в която има нужда от подобен род справка:

”Например, при получаване на сигнал, че едно лице може да бъде отвлечено. Ако то не може да бъде открито, трябва спешно да бъде издирено, за да не бъде реализирано престъпление срещу него.”

Освен вътрешното министерство, достъп до подобни данни ще имат право от ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“, Служба ”Военна полиция” и военното разузнаване.

Искането няма да се подава от служител, а от ръководител на компетентния орган. Гарант ще бъде оказването на контрол от е съдебните органи. Данните ще се съхраняват за срок от 6 месеца, а допълнителен контрол ще упражнява и комисията за Защита на личните данни.
Според Красимир Ципов това, че разрешението за достъп се издава от съда, категорично премахва възможностите длъжностно лице да злоупотреби с получените данни.

„Надявам се, че няма да се стига до случаи като „Галерия“ и „Червеи“, макар че в тези два случая ставаше въпрос за СРС-та, а не за такива трафични данни“, посочи Ципов.


Share Follow

Leave A Reply