Анкара ще прекрати изпълнението на споразумението с ЕС за намаляване на притока на мигранти към Стария континент, Ако турските граждани не получат визова либерализиране от Евросъюза, Турция ще прекрати изпълнението на споразумението с ЕС за намаляването на мигрантския поток към Европа, предупреждава турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според него е “невъзможно“ управляващите в Анкара да нанесат промени в анти-терористичното законодателство по повод искането на Брюксел за промени в замяна на безвизов режим за турските граждани в Шенген.

„Казахме им: „Ние не ви заплашваме, но това е реалността”. С вас се подписахме под две споразумения, двете са свързани”, заяви Чавушоглу остро пред журналисти в курорта Анталия.
„Това не е заплаха, а каквото се изисква от споразумението”, настоятелно поясни .

Близо седмица след отправената заплаха на Реджеп Ердоган към Брюксел, дипломатът изтъкна, че Република Турция ще използва необходимите административни мерки да спре изпълнението на сделката, ако е необходимо. Но остават опасенията, че гражданите на Турция няма да получат безвизов режим до края на юни, което ще постави под риск бежанското споразумение.

Още от средата на месец април тази година, лидерите на страните-членки на ЕС настояват турските управляващи да изпълнят 72 условия преди да се одобри пълното отпадане на визовия режим, както и да се спре преследването на преподаватели и журналисти за терористична пропаганда.

„При такива обстоятелства е невъзможно да се променят терористичните закони”, убеден той.
Иначе министърът призна, че споразумението работи успешно.

По думите му в момента съседката ни се бори с повече от една терористична група, включително и с кюрдите.


Share Follow

Leave A Reply