Договорът, предложен от Столичната здравна каса, е пълен с абсурди и неясноти, каза проф. Стоян Миланов на извънредна пресконференция тази сутрин. Той е категоричен, че не може да се съгласи с него. „Това е подигравка с тази институция. Пълно е с грешки. Има орязване на интензивни легла. В повечето случаи самият мен ме е срам да посетя някои отделения, за които държавата отдавна трябваше да се погрижи“, добави той.

4852242

„Парите на „Пирогов“ още не са преведени. „Аз мисля, че някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение. И това не е случайно“. Той призова и министър Москов да се запознае със ситуацията. Проф. Миланов потвърди, че напрежение в болницата има, точно поради тази причина. „Аз не можах да дам заплатите на болницата. Не можах, защото нямах откъде“. Той заяви, че Здравната каса дължи 250 хиляди лева на „Пирогов“.

4852239

Проф. Миланов иска отговорните лица за това, което се случва с болницата, да поемат отговорност. Той е категоричен, че не го е срам да говори за пари. „Реформа се прави с пари. Медицина се прави с пари. Крайно време е в тази мелачка, която продължава вече 15 г. някой да сложи черта и да каже това струва толкова.“, заяви той.

Директорът на „Пирогов“ поиска парите за спешност да бъдат превеждани авансово. „Някаква сума, защото ние трябва да посрещнем готови този поток от пациенти“. Проф. Миланов заяви, че четвърт милион хора минават годишно през болницата, от които 45 хиляди пациенти остават за лечение. „Ние сме се превърнали в един притегателен център за спешна медицина, само че при тези условия не можем да си вършим работата“, категоричен е той.

4852240

По последна информация Здравната каса е превела дължимите средства на лечебното заведение и в рамките на днешния ден лекарите би трябвало да получат възнагражденията си.

Напомняме, че от вчера „Пирогов“ е готов за стачка, заради неплатените заплати за април месец.


Share Follow

Leave A Reply