Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова жертвите на т.нар. възродителен процес да бъдат обявени за герои на демокрацията, а свързаните със събитията лица – за пионери на най-новата ни демократична история. Това стана чрез декларация от парламентарната трибуна по повод 27 г. от т.нар. майски събития и Голямата екскурзия.

Карадайъ припомни, че на 29 май се навършва годишнина от извънредното включване на лидера на Народна република България Тодор Живков по БНТ и БНР с основна цел силово депортиране от страната на турци и мюсюлмани, известно като „Голямата екскурзия“. По думите му, повече от 360 000 са принудени да изоставят домовете и имуществото си и да търсят убежище в съседна Турция и Европа.

„Днес отново сме свидетели на налагането на език на омразата, дори тук, в парламента. Може би отново искат да ни изгонят от домовете и родината, но това няма да се случи“, заяви Карадайъ. „Гарант за това е ДПС. Ние ще продължим да се борим за правата и свободите на всички български граждани, защото те не се дават даром. Те се отстояват чрез ежедневна борба и изискват пълно себеотдаване. Предвид днешния Международен ден на детето ще завърша с призив в името на децата, които са нашето бъдеще. Нека да направим така, че вместо с лъжа и омраза нашите деца да живеят с истина, толерантност и заедно.“


Share Follow

Leave A Reply