Вместо да работят най-напред по договорите с големите здравни заведения, като „Пирогов“, Александровска болница и Военномедицинска академия, в столичната каса са предпочели да се занимават с най-малките болници и медицински центрове. В резултат в София са сключени само 15 договора, а 66 чакат, докато в страната съотношението е обратното – близо 300 подписани и едва 10 чакащи договора, и по този начин лошата организация на столичната здравноосигурителна каса е довела до напрежението в “Пирогов“, заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

„Не може да се дава предимство на малките лечебни заведения пред мастодонтите на българското здравеопазване“, категорично заяви д-р Шарков. Без да е задължение на министерството, от вчера е създадена организация за преодоляване на забавянето, така че до края на седмицата всички договори със здравната каса да бъдат подписани, уверява заместник-министърът.
„От „Пирогов“ са внесли документите си на 22 април, а са ги повикали за подпис в последния ден, на 30 април“, допълва Шарков. Имало е много грешки и неточности, изпуснати специалности, повторения на клиники, фигурирали са хора, непознати в болницата.

снимка: БГНЕС

На въпроса как Ваньо Шарков би коментирал думите на проф. Стоян Миланов, че някой нарочно противопоставя „Пирогов“ на здравната каса и на министерството, заместик-министърът отбеляза, че не е негова работа да бъде посредник и няма да се занимава с конспиративни теории. Проблемът не е свързан с националната здравна карта, добави той.

„Безспорно има хора, на които им се иска проблемът възникнал в София, да е свързан с националната здравна карта, но след като в цялата страна няма такъв проблем, няма как да е така и за столицата“, поосочва Шарков.

В Деня на детето протестиращи граждани отново хвърлиха обвинения срещу ръководството на Фонда за лечение на деца, а Шарков отговори в прав текст и се обърна към протестиращите със следните думи: „Няма да позволя така грубо да се лъже и да се манипулира. Хора, вие сте в този обществен съвет, за да помагате на децата, а не да се карате с проф. Пилософ“, обърна се той към протестиращите.

Днес има заседание във фонда и ще се обсъждат заявления – не може да се лъже и да се създава напрежение сред родителите, които очакват решения, каза Шарков и добави, че фондът нито е закрит, нито е спрял работа, а обвинението, че правилникът му е променян на тъмно, е леко безумно.


Share Follow

Leave A Reply