„Трети мандат на Георги Първанов не е възможен. Не му прави чест на господин Първанов, че ангажира обществения интерес с подобен разговор, президентска република означава тоталитарен режим. Текстът на Конституцията е ясен“. Това заяви в студиото на бтв професорът по конституционно право Георги Близнашки. Бившият служебен премиер беше категоричен, че не трябва да се допуска пряката демокрация да се ползва като инструмент срещу представителната демокрация, а трябва да е ясно за какво се гласува.

4776653

За обикновен пример Близнашки даде управлението на американският президент Джордж Вашингтон, който управлява Съединените щати два мандата, след което се оттегля. Георги Близнашки смята, че нашата конституция е пределно ясна, не може да има трети мандат, не трябва да се влага особен смисъл в термина преизбиране, България трябва да остане в демократичното си русло.

По повод електронно гласуване той е на мнение, че все още не сме готови да упражним това право.

Конституционалистът обърна внимание на балансирането между волята на народа и здравомислието. „Слави си позволи една реплика: „Ако българският народ, който по конституция е суверен, каже, че трябва да ходим всички със зелени гащи, ще ходим всички със зелени гащи“, цитира проф. Близнашки.

ssss

 

„Народният суверенитет не е абсолютен, при създаване Конституцията, трябва да се намери равновесие между публична власт и правата на човека. Народът не може да накърнява индивида“, като по този начин обясни необходимостта от разум при промяна на основните права и свободи, но не пропусна да критикува искането за допитване до народа, което бе инициирано от Слави Трифонов, че въпроса за намаляване броя на народните представители от 240 на 120 души, е в разрез с решение на КС от 2003 година.

Peevski

По повод предстоящата трета годишнина от масовите протести, които започнаха с решението на народните представители в кабинета „Орешарски“ да назначат Делян Пеевски за председател на ДАНС от 14 юни 2013 година, юристът изрази мнението, че Пеевски е на път да слезе от сцената.
„Но героите, които бяха свалени от власт, тихомълком слизат – връщат се. Народът е великодушен и бързо забравя много от главните действащи лица от събитията през 2013“, изрази накратко своите опасения професорът.

BOIKO

Георги Близнашки обясни своите виждания, че Борисов е заложник на една сложна конфигурация – коалиция от 4 партии, останаха 3. Също така коментира и вторият кабинет „Борисов“. „На това отдаваме и тези крайности – да се ограничат правата на изселниците в Турция. Това са достатъчно сложни въпроси, които нямат лесни решения. Той е заложник на една коалиция“, смята Близнашки.

„Това ще бъде един безкръвен, безпомощен парламент, няма да си попълнят комисиите, делегациите, цели периферии на страната ще бъдат оголени. В Смолянска област населението е пръснато, мнозина се изселват. От там има само 4 депутати. Ако намалим техния брой ще останат само двама. Може да се мисли за намаляване на народните представители, но не така драстично“, обясни мнението си преподавателят по Конституционно право.

4786923 (1)

„Като се тръгне в погрешна посока трудно се намира правия път. Задължителното гласуване не е толкова лошо“, обясни юристът по повод на постоянните промени в Изборния кодекс. Той обясни, че когато се тръгне по пътна компромисите, главното се обезсмисля.

В подобни промени той вижда опасност за опазване на интересите на суверена. „В парламента трябва да заседават депутати, а не клики и влиятелни групи, това е опасен ход, той е в разрез с интересите на парламентарната демокрация в България“, предупреди юристът при приемането на броят на народните представители.


Share Follow

Leave A Reply