След среща на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова с посланици и представители на дипломатически мисии на страни бе взето решение да бъдат командировани 730 полицаи по българските курорти през лятото, за да гарантират безопасния им престой в страната. Близо 550 служители ще са в Бургас и курорта “Слънчев бряг.“

Бъчварова уверява, че вътрешното министерство ще положи усилия за по-добро организиране в случаите, когато чуждестранни граждани искат да подадат жалби или сигнали. Ще бъдат изпратени основно служители от “Охранителна полиция“, но се предвижда присъствието им да бъде подсилено с разследващи полицаи и оперативни работници. Румяна Бъчварова допълни, че ще се правят съвместни патрули с полицаи от държави като Румъния и Чехия.

снимка: БГНЕС

Посланикът на Обединеното Кралство в България Ема Хопкинс заяви, че българските служби са се заели с осигуряването сигурността и безопасността при престоя на туристическите групи. “Всички очакваме силен туристически сезон, защото вероятно много хора ще предпочетат да дойдат в България именно заради въпросите, свързани със сигурността“, допълва Хопкинс.

МВР е превело на няколко езика формуляри и бланки, който туристите да попълват при инциденти. “Това е начин да се улесни процедурата и в крайна сметка туристите да останат с положително впечатление от посещението на България”, коментира Ема Хопкинс.
Представителите на посолствата имат за основна задача да информират чуждестранните туристи какво да очакват в България и какви са правните норми, с които трябва да се съобразят.

снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Георги Костов успокои, че засилените мерки за сигурност по летищата, които са в сила от вчера, не са заради конкретна терористична заплаха. Той смята, че е редно всички автомобили влизащи в района на летището, да се проверяват предварително дали не превозват съмнителни пакети.

Тази мярка се прилага и в другите европейски страни. Въведените мерки не касаели само безопасността на туристите, а повишаването на сигурността в периметъра на летището.

 

 


Share Follow

Leave A Reply