Прокуратурата съобщи, че Златомир Иванов – Баретата няма да влиза в затвора, въпреки присъдата за 6 и половина години лишаване от свобода за организиране и участие в престъпна група за разпространени на наркотици.

Аргументът за отмяната на присъдата е, че от задържането му през 2009 година до ден днешен, Баретата е или под стража, или под домашен арест. В тълкувателно решение на ВКС се посочва, че всеки ден с такава мярка за неотклонение се приспада от присъдата. Софийската градска прокуратура е изчислила, че към датата на влизане в сила на наказанието 19-ти май тази годиа, то вече е изтърпяно.

Златомир Иванов беше задържан на 6 февруари 2009 година. След престоя в ареста за година и осем месеца, той беше освободен под домашен арест. Според закона периодът от 18 октомври 2010 година досега също се признава като изтърпяно наказание – един ден „задържане под стража“ е равен на един ден „лишаване от свобода“ и един ден „домашен арест“ се приравнява на един ден „лишаване от свобода“. По този начин се оказва, че Баретата вече е изпълнил влязлата му в сила присъда с осем месеца.

В началото на седмицата Баретата беше оправдан по делото за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества действала от октомври 2011 година на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък.


Share Follow

Leave A Reply