Зам.-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева днес започва двудневното си посещение у нас, съобщават от представителството на ЕК в България.

Георгиева ще участва в дискусията „Планът Юнкер – нови възможности за инвестиции в България“, организирана от вестник “Стандарт”

Във форума ще участват част от българските министри. Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Участие ще вземат и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, депутати и предприемачи.

Планът „Юнкер“ предвижда 28-те членки на ЕС да получат общо над 300 милиарда евро под формата на инвестиции в проекти с голямо социално икономическо значение в следващите три години. Началното финансиране на фонда е 16 милиарда евро от европейския бюджет и пет милиарда от Европейката инвестиционна банка.

На втория ден от визитата си Кристалина Георгиева ще посети град Елена, където ще се срещне с ученици и младежи в рамките на инициативата на Европейската комисия “Отново на училище”. Освен това по време на гостуването си в Елена, Георгиева ще участва и в Шестата родова среща на рода Кършовски, от който произлиза самата тя.


Share Follow

Leave A Reply