Масови протести в Каракас заради недостиг на основни храни. Бунтовете са избухнали вчера вечерта, но към тази сутрин са утихнали. Участниците поискали оставката на президентът Николас Мадуро и са настояли да им се осигурят хранителни продукти.

Основната причина за протестните действия са след инцидент с камион, който е превозвал продукти от първа необходимост- ориз и захар. Служители от Националната гвардия на Венецуела са спряли камиона, попречили са да достигне до един от магазините и го пренасочили. По този начин се надигнало всеобщо възмущение и хората започнали да скандират: „Гладни сме!”, „Отчаяни сме!”.

снимка: БГНЕС

Националната гвардия и полицейски служители се опитали да приложат сила срещу гражданите, като употребили сълзотворен газ и водни оръдия. След което протестиращите започнали да замерят органите на реда с бутилки, а в същото време представители на градската власт се опитали да преговарят с демонстарнтите, но до задоволителен резултат не се е стигнало. Жертви на сблъсъците са се оказали неколцина журналисти, които са били ограбени и набити.

снимка: БГНЕС

Според данни на местни печатни издания, около 13 души са задържани към момента. Президентът Николас Мадуро заклейми протестните акции и обвини легалната опозиция, че искат да създадат хаос, паника и дестабилизация на обществения ред, след което да бъде свален от власт.

снимка: БГНЕС

Една от основните причини за създалата се кризисна ситуация, освен икономическите проблеми във Венецуела, е тежката суша в последно време. Водно-електрическите централи, които са основният източник на електроенергия в страната, не могат да работят на сто процента. Създалата се криза е придружавана от инфлация, безработица, а най-вече и тежък стоков дефицит, в това число на храни от първа необходимост. Заради въведения извънреден режим на икономии, държавните служители работят само в понеделник и вторник.


Share Follow

Leave A Reply