Министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира пред “Дарик“, че проверката на прокуратурата, която трябва да започне в края на месеца и срещата, проведена в Представителството на Европейската комисия в София с участието на главния прокурор Цацаров.

Захариева обясни, че подробности за методологията не може да даде поради факта, че общите условия на Комисията за завършване на тези анализи изискват конфиденциалност по отношение на кореспонденцията и всички материали, които се обменят.

„Бяха изчистени технически въпроси по методологията – отдавна е изчислено точно какви анализи ще се направят, но както знаете, най-важно е каква методология ще се използва“, обяви министърът.

На въпроса дали Европейската комисия иска да запази в тайна от българското общество каква ще бъда оценката върху работата на прокуратурата правосъдният, Екатерина Захариева отговори:

„Не, нека да не спекулираме с това. Това са им общи условия на тази служба – по всички анализи и помощ, която оказва на европейските държави. Помолихме ги изрично, поради големия интерес в България, поне част от така нареченото задание да бъде оповестено, защото аз държа – аз бих оповестила всичко… Така че разбрахме се те да влязат в преговори с тяхната правна служба и когато имаме информация, ще оповестим колкото може повече“, допълва правосъдният министър.

Захариева съобщи, че прокурорите от 4 европейски държави ще проверяват 6 конкретни дела.

„Да, ще има конкретни дела. Ще има, разбира се, анализ на структурата на прокуратурата, на вътрешната организация, на фактори – това изрично сме поискали като анализи, – които евентуално биха могли да повлияят върху независимост, безпристрастност на прокуратурата като цяло и на отделния прокурор. Така че анализите са доста задълбочени.“


Share Follow

Leave A Reply