06.06.2016g.general.valeri.grigorov.epicenter.bg

снимка: http://epicenter.bg/

„Забелязваме, че имаме един абсолютен, нормативен, организационен и управленски хаос в момента в МВР“. Това заяви Ген. Валери Григоров, бивш директор на „Гранична полиция“, пред „Тази сутрин“ по бТВ. Той поясни, че липсва стратегия. Уточни, че от май месец 2006 г. законът за МВР е променян 36 пъти, като за последната година и половина е претърпял 7 изменения.

Според него само изграждането на границата с Турция е недостатъчно и тя няма да спре бежанския поток. Григоров обясни, че оградата е само елемент от общата система, която трябва да охранява границата.

Границата с Турция при Малко Търново Снимки: БГНЕС

Границата с Турция при Малко Търново
Снимки: БГНЕС

„Службите и МВР нямат необходимия ресурс“, категоричен е бившият директор на „Гранична полиция“. Той уточни, че службите е трябвало да се преструктурират така, че да се справят с бежанския натиск. Според него държавата е разполагала с достатъчно време да укрепи МВР след миграционния пик от 2013 г, , а не да търси други алтернативни варианти, включвайки армия, армейски структурни звена, или командировайки по 1000 човека ежемесечно. Григоров заяви, че командировките струват по 2 млн. лв на данъкоплатеца. „Колко много пари разхищаваме по текущи разходи, вместо да ги дадем за това да укрепим институционално службата, с която да създадем повече гаранции за сигурността на границата.“, коментира Григоров.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ген. Григоров добави, че през 2007 г. е била приета Национална стратегия за управление на границите, която очертава три основни стълба, които и до днес не са осъществени. Първият е Интегрирана система за управление на сухопътна и морска граница. Вторият предвижда система за изграждане на Автоматизирана информационна обработка на ГКПП, която веднага след създаването си е била разрушена. Третият стълб се отнася за изграждането на нова инфраструктура по проекта за Улесняване на търговията и транспорта на Световната банка, който е финансиран с 53 млн. долара.

Бившият директор на „Гранична полиция“ предупреди, че е възможна нова бежанска вълна, този път от Африка. „Затварянето на най-големия миграционен лагер в Кения, в който има 300 000 сомалийци, би могъл да генерира рискове, които няма как да не се отразят на Средиземно море и Европа“, посочи ген. Валери Григоров. Той изтъкна също, че политиката на Турция спрямо споразумението с ЕС също ще даде отражение върху миграционната вълна.


Share Follow

Leave A Reply