В Литва започна учението “Гележинис Вилкас 2016″ (”Железни вълци 2016”), в което ще участват близо 5000 военнослужещи от 6 страни-членки на НАТО, съобщи министерството на отбраната на Литва.

снимка: БГНЕС

По време на учението ще се отработят елементи на предислоциране на мотострелкови подразделения, разузнавателни, отбранителни и нападателни операции. Първоначално в маневрите на полигон край град Пабраде се включиха 1900 души, а втората фаза се очаква да започне на 12-ти юни на полигона Гайжюнай, където към военни части от Полша и САЩ, ще се присъединят техни колеги от Германия, Дания, Люксембург и Франция.

снимка: БГНЕС

Игрите “Гележинис Вилкас 2016” са съставна част от учението на Алианса “Саблен удар 2016”, планирано в Прибалтийския регион под ръководството на обединеното европейско командване на въоръжените сили на САЩ, допълват от агенция ТАСС.

По същото време в Полша ще започнат военни маневри на НАТО под название “Анаконда”, най-големите в историята на страната, дори и по-мащабни от ученията преди 1989 година. Те ще бъдат открити с официална церемония, а същинската част ще започне утре.

снимка: БГНЕС

В “Анаконда-2016” се очаква да вземат участие рекорден брой страни и военнослужещи- 31 000 военнослужещи с обслужващ персонал от 24 страни, включително 12 000 от домакините, 10 000 от САЩ и близо 1000 от Обединеното Кралство. Ще бъдат използвани 100 самолета и вертолета, 12 кораба и 3000 броя бойна техника.

снимка: БГНЕС

Планираните действия в “Анаконда-16” дават възможност да се изпита готовността на участващите да реагират на всички предполагаеми заплахи, които се наблюдават в днешните въоръжени конфликти, включително и превенция от хибридни заплахи. Предвиждат се и задачи за тактическо интегриране на командни състави и войски, за управление на огъня, медицинска евакуация, ликвидиране на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и внезапни тактически удари.

снимка: БГНЕС

Едновременно с учението “Анаконда”, ще се проведе и учение “Саблен удар”, в което ще се тренира превозване на военна техника и личен състав през Федерална Република Германия и Полша за Литва, Латвия, Естония, Румъния и България.

снимка: БГНЕС

По време на игрите “Анаконда” са планирани и маневри “Бърз отговор”, които предвиждат въздушен превоз на десант от САЩ на Стария континент. Военни от легендарната американска 82-ра парашутна дивизия и парашутни сили в Италия, ще се приземят на полски полигони и ще изпълняват задачи на полска територия и съседни страни. В акваторията на Балтийско море, се очаква да се проведе морското учение “Балтопс”, в което ще се отработи стоварване на морска пехота на полски плажове. Така ще бъдат приложени и оценени процедури на НАТО за реагиране при кризи, симулирани досега единствено виртуално.

снимка: БГНЕС

Командващият учението ”Анаконда 2016” генерал Марек Томашицки заяви, че подобно учение за полската държава е от значение не толкова количественият потенциал, а броят на държавите участнички, защото ясно се посочва нивото на политическо участие, а политическият аспект на маневрите е също толкова важен. Той напомни, че скоро ще се състои срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-ми и 9-ти юли.


Share Follow

Leave A Reply