Правителството изготвя нов антитерористичен закон. Увеличават правата на службите за сигурност.

„Трябва да свикнем с мисълта, че оттук нататък ще бъдем все повече и повече наблюдавани. Необходимо е да ограничим част от демократичните свободи, за да можем да се преборим с тази огромна заплаха, пред която се е изправила Европа.“, заяви Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред „Здравей, България“ по Нова телевизия

Гяуров коментира, че с новия проектозакон се предвиждат повече права на МВР и ДАНС. Според него има опасни текстове, свързани с подслушването, които могат до доведат до злоупотреба с власт. „Най-опасният текст е, че за разлика от сегашния режим, се предоставя възможността на ДАНС да подслушва, без да бъдат изготвени доказателствени средства“. Той обясни, че по този начин няма да са налице официални данни, събрани от подслушването, „именно това бе разковничето за предотвратяването на злоупотреба”, заяви Гяуров. Той поясни, че се предвиждат драстични срокове за подслушване. От няколко месеца, да се увеличат на две-три години.

Все пак бившият директор на НРС коментира, че е приятно изненадан от законопроекта. „Става дума за извънредно законодателство, а тогава е необходимо много ясно и подробно да бъдат разписани всички процедури, за да могат да се избегнат злоупотреби. Нужен е и сериозен контрол“, заяви Гяуров. Той уточни, че Специализираният съд е този, който дава разрешенията за предприемането на мерките по този закон.

„Не е в приоритетите на ДАНС да осигурява антитерористичната защита на населението. За това трябва да има специализирана институция. Илюзия е да мислите, че ДАНС има такива правомощия”, поясни експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

Смоленов обясни, че това е закон за административно противодействие на тероризма. Неговата критика е, че два от най важните ресурси за противодействие на тероризма според него, не са отразени. „Не са отчетени научно-технологичното начало в противодействието и масовизирането на гражданската бдителност. Нито една страна само с административни действия не може да се справи с тероризма”, категоричен е Смоленов.


Share Follow

Leave A Reply