„Имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос. „България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал. У нас все повече се шири криворазбран национализъм – ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше – че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила“.

_70W3269

Това заяви президентът в отговор на поставени от студентите на Софийския университет въпроси в неформална дискусия с младите хора, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Срещата първа по рода си и се организирана от две студентски организации Студентски клуб на политолога и Студентски съвет.

„Надявам се българските политици да го направят, а следващият държавен глава да види доброто, постигнато до момента, и да го надгради“, каза още Росен Плевнелиев.

_X9O2725

В рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през декември 2015 г. в Националния военен университет президентът започна националния дебат по стратегическия документ за развитието на страната ни до 2030 г., който трябва да надгради реализираното по сегашната програма „България 2020“., напомнят от Дондуков 2.

_70W3286

Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава – инвестициите, потреблението и иновациите. „За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати. Гражданите ще се чувстват по-добре в собствената си страна, когато политиците не пренастройват стандартите на всеки четири години“, подчерта Росен Плевнелиев. „Имаме нужда от фокус. Само през последните 3 години в три направления – в ИТ-сектора, в автомобилната и в аутсорсинг индустрията – създадохме 30 000 нови работна места“, посочи държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply