От началото на новия програмен период 2014-2020 г. България е усвоила едва 1,68% от еврофондовете, показва справка на БГНЕС. Парите за образование, които страната има право да получи по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са 1,2 млрд. евро, от които са реално изплатени са малко под 1,2 млн. евро, тоест 0,9%. Още миналата седмица еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева каза в София, че има забавяне при усвояването на европейските средства за иновации.

Изпълнението при ОП „Околна среда“ е дори на още по-ниско ниво. Там са усвоени едва 0,8%, като общият бюджет на програмата е над 3,2 млрд. евро, а към днешна дата са изплатени само 2,5 млн. евро. При ОП „Регионално развитие“ са изплатени 4,8 млн. евро или само 0,17%.

Повече пари са усвоени по ОП „Транспорт“ – 3,2% или 110 млн. евро, което се дължи основни на одобрения транш за изграждането на третия метродиаметър в столицата.

ОП „Развитие на човешките ресурси“ е първенец по усвояване на средства две години и половина след старта на новия програмен период. До 6-ти юни са изплатени 6,09 от полагащите ни се европари или 122 млн. евро.

От справката става ясно, че договарянето на средствата е далеч по-съществен проблем от тяхното изплащане. От данните се вижда, че към средата на 2016 г. са договорени 17,98% от средствата или 2,9 млрд. евро. При ОП „Околна среда“ са договорени само 2,85% от парите, а по програмата за образование – под девет на сто. Най-добре се справя ОП „Транспорт“, при която вече е ясно къде ще отидат 41,7% от парите. Това е така, защото беше известно, че ЕК ще финансира ограничен брой проекти.

България ще разполага с достъп до ресурс в размер 16,4 млрд. евро, които могат да влязат в икономиката ни до 2022-ра година, когато изпълнението на програмния период реално ще приключи.


Share Follow

Leave A Reply