Министерство на отбраната е предало архива на военното разузнаване на Комисията по досиетата и до броени дни предстои да бъде подписан и официално приемно-предавателен протокол за около 55 хиляди единици. Това обяви военният министър Николай Ненчев в студиото на БНТ.

Министър Ненчев заяви, че той не е направил нищо друго освен да изпълни закона: „Не бива да спорим за нещо, което ясно и конкретно е разписано в закона. Трябва да свикнем да не мислим непрекъснато за това как да заобиколим закона”.

4773750

снимка: БГНЕС

Военният министър съобщи, че постепенно по-старото военно оборудване е започнало да се извежда от експлоатация, но съществена необходимост за подобряване на армията ни са модернизирането на българската авиация и отбранителна промишленост

“Приемането на тези проекти за модернизация въздействат изключително мотивиращо върху въоръжените сили, върху личния състав. Хората разбират, че най-сетне държавата полага грижи за тях, защото доброто въоръжение означава за тях стабилност, означава дългосрочни проекти, означава предвидимост за тяхната работа – нещо, към което се стремя от началото на мандата. Не само аз, разбира се – с подкрепата на българското правителство и на министър-председателя”, посочва Ненчев и увери, че изборът за начина на реализиране на този проект ще бъде направен прозрачно.

4735618

снимка: БГНЕС

“След като получихме одобрение от НС, стартирахме разговорите за изтребителите. Имаме три компании, с които се водят разговорите. Очакваме да получим конкретните оферти за това, за да се ориентираме дали в проекта ще бъде включено въоръжение, обучение на нашите пилоти, наземна техника, авионика и всичко останало.”, обясни накратко Николай Ненчев

4757769

снимка: БГНЕС

Ръководителят на военното ведомство посочи, че до края на месеца се очаква да стартират процедурите по обществената поръчка за строителство на нов кораб, като има интерес както от чужди, така и от родни компании.

Ненчев съобщи новината, че вече е назначил комисия, която да направи избори и в която са включени представители на професионалното ръководство на военното министерство, представители от финансовото министерство, министерствата на енергетиката, на транспорта, включително и на ДАНС. Изрази и своите очаквания, че към края на 2018 или началото на 2019 България вече да разполага с новата си авиация и морски флот.
По повод личния и ръководен състав на армията, Ненчев посочи, че няма нито един съкратен, каквито опасения е имало в началото на мандата му, а до момента има обявени 500 свободни места за назначение.
Според Николай Ненчев всички, които са в системата на МО са патриоти, но патриотизмът се възпитава преди всичко в семейството и след това в училището. „Вярвам, че патриотизмът е генетично заложен у българите”.

Ненчев отказа да даде коментари по повод кражбата на част от оградата по южната ни границата, като изтъкна, че е силно възмутен от случилото се. Отделно направи и равносметка за участието на армията по охрана на границата и посочи изключително доброто сътрудничество с МВР.


Share Follow

Leave A Reply