От БСП настояват за оставката на председателя на УС на Агения „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Това стана ясно по време на пресконференция, на която депутатът Жельо Бойчев от БСП уточни, че той и колегата му Кирил Добрев ще внесат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е начинът на изразходване на средствата от АПИ за ремонтно-възстановителни работи по Републиканската пътна мрежа в страната. “Ще сезираме прокуратурата за това как се разходва обществен ресурс, имаме ли заобикаляне на обществени поръчки и има ели фирми-любимки в АПИ”, поясни Добрев.

4767130

снимка: БГНЕС Румен Овчаров, Жельо Бойчев

Жельо Бойчев коментира, че ГЕРБ не са демонтирали модела „Кой“ както са обещали. Точно обратното – надградили са го. „Обещаха, че ще разрушат и разбият обръчите на фирми, които са били във властта, не само, че не направиха това, но и си изградиха свои компании и обръчи от фирми”, добави той.

Депутатът от БСП даде пример за това с фирмата „Агромах“. Бойчев заяви, че от 2014 г. , с идването на власт на Лазар Лазаров и Лиляна Павлова, „Агромах“ печели по-голямата част от всички обществени поръчки възложени от МРРБ и в частност АПИ. Общата стойност на тези поръчки възлиза на 293 790 7852 лв. по думи на Бойчев, като той уточни, че към тази сума не са добавени изплатените средства на „Агромах” и „Пътища-Пловдив” за довършване на АМ „Марица”- Лот 1 и „Струма”-Лот 4. Не са добавени и средствата за тази фирма за рехабилитация на АМ „Хемус” и „Тракия”.

4702991

снимка: БГНЕС Кирил Добрев

„Толкова й е натоварена програмата, че за изминалите 2 години всяка седмица е печелила по една обществена поръчка, а в напрегнатите седмици-по две”, това заяви Кирил Добрев, като допълни, че през последните две години от 100 участия за обществени поръчки, „Агромах“ печели 87. Той уточни, че към „Агромах“ само от бюджета на АПИ, са отишли 300 млн.лв., а от подизпълнители са отишли 200 млн. лв за изпълнение на проекти.

„Надявам се прокуратурата да стигне до истинските покровители на тази схема. В навечерието на всички клетви за съдебна реформа се надявам, че това ще е първото правителство, което ще има задържан министър с повдигнати обвинения”, коментира Бойчев.

На въпроса дали Лазаров стои на върха на пирамидата с обществените поръчки, Бойчев отговори, че БСП ще започнат от този, който разписва договорите и е отговорен за обществените поръчки.


Share Follow

Leave A Reply