“Моята амбиция е не просто МВР да си свърши полицейската работа, а да мобилизираме цялата държава,която да реагира на проявата на битовата престъпност”. Това каза по време на брифинг в НС вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с битовата престъпност в страната и малките населени места.

снимки:БГНЕС Румяна Бъчварова

снимки:БГНЕС
Румяна Бъчварова

Бъчварова обясни, че усилията на полицията не са ефективна мярка за справяне с битовата престъпност. Тя е категорична, че всички институции в държавата трябва да си вършат работата, да изпълняват своите функции, за да има ефект в борбата с битовата престъпност. Министърът на вътрешните работи коментира, че не би изглеждало добре, ако навсякъде има по един полицай. Тя заяви, че заради това усилията са съсредоточени върху развиването на система за видеонаблюдение.

„Ген. Атанасов вчера си позволи от “а” до “я” да използва лъжлива теза, която цели да оклевети мен и премиера, за което вероятно ще има съответните мерки“. Това каза Бъчварова по повод твърденията на ген. Атанасов, че й е дал компрометираща информация и че тя заедно с премиера е била в Бургас на 8 юни вечерта.

снимки: БГНЕС Ген. Атанас Атанасов

снимки: БГНЕС
Ген. Атанас Атанасов

„На клюките, които разпространява г-н Атанасов аз не обръщам внимание, защото това е поредния случай, в който установявам, че той говори абсолютни лъжи“, добави Бъчварова. Тя обясни, че ако ген. Атанасов й е дал компрометираща информация, трябва да я напише писмено и да я разпространи до нея. Бъчварова заяви, че е неморално хора,които коментират теми свързани със сигурността да използват лъжи.

“За местно и национално издирване за случая с Димитър Желязков-Очите са обявени над 30 лица, в момента се издирва само едно от тях. Всички останали са заловени”. Това заяви министърът на вътрешните работи от трибуната на парламента, предаде БГНЕС. Тя обясни, че по случая тече разследване и не могат да бъдат представени всички детайли „Интерпретациите по този случай надхвърлят многократно границите на истината и морала. Разбирам политическата линия, уважавам правото на опозицията да има различно мнение, но истината е над всичко”, добави тя.

снимки: БГНЕС Издирвани лица

снимки: БГНЕС
Издирвани лица

Бъчварова представи събитията от вечерта на 8 юни. Тя заяви, че инцидентът възниква след като мъжът, с когото живее на семейни начела дъщерята на Димитър Желязков-Очите, е влязъл в спор с управителя на заведение в Слънчев бряг за място за паркиране. В резултат на което, малко преди 21:00 часа пред заведението са се събрали 30 приблiжени на Желязков. Дошли са на групи по 1-2-ма и малка част от тях са влезли в заведението. Последва разпра и са разменени изстрели. Убит е Александър Алексиев и са ранени трима, сред които е и Желязков. По нейни думи е установено, че само той е носел бронежилетка.

снимка: www.infonews.bg Димитър Желязков-Очите

снимка: www.infonews.bg
Димитър Желязков-Очите

Бъчварова заяви, че точно в 21:00 ч, е получен сигнал в РПУ-Несебър и незабавно са проведени заградителни мероприятия в района на инцидента. На място са установени и задържани лица сред, които и вероятният извършител на убийството. Работата със задържаните продължава”, каза Бъчварова.
Румяна Бъчварова заяви, че тази нощ е имало полицейски действия в области в страната, във връзка с инцидента. „Има започнато досъдебно производство по чл.116 от НК за убийството на Александър Алексиев и опит за убийство на Димитър Желязков. Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение за убийството на Алексиев по време на престрелката в Слънчев бряг”, изясни тя.

снимки: БГНЕС ОДМВР-Бургас, акция

снимки: БГНЕС
ОДМВР-Бургас, акция

„В 5 области на страната е имало полицейски действия тази нощ, във връзка с инцидента. Има започнато досъдебно производство по чл.116 от НК за убийството на Александър Алексиев и опит за убийство на Димитър Желязков. Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение за убийството на Алексиев по време на престрелката в Слънчев бряг”, изясни Румяна Бъчварова.

снимки: БГНЕС ОДМВР-Бургас, акция

снимки: БГНЕС
ОДМВР-Бургас, акция

„Факт е изключително бързата реакция на полицията и вчера при моето посещение беше специализирана като организация операцията, която се проведе тази нощ и ще продължи”, коментира е Бъчварова.

Резултатът от проведените операции тази нощ е, че са проверени 3194 лица, 236 заведения, 22 интернет клуба, 140 казина, 17 заложни къщи. Задържани са 90 лица, образувани са 34 досъдебни производства, съставени са 290 акта, 90 протокола, установени са за издирване 9 лица и един автомобил.


Share Follow

Leave A Reply