В отговор на въпроса дали Прокуратурата ще поиска екстрадиция на Василев съобразно новото му обвинение – за ръководене на организирана престъпна група от 13 души, след като то му бъде повдигнато, говорителят на главния прокурор Цацаров- Румяна Арнаудова обяви, че Обвинението познава закона и когато реши какво да прави по делото срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, ще осведоми всички медии.

4868871

снимка: БГНЕС

Вчера от Главната прокуратура на Република България обявиха, че са изпратили делото в Специализираната прокуратура, защото по разследването са се появили данни, че банкерът е ръководил престъпно сдружение, което е създадено “с користна цел за извършване на длъжностни престъпления” действало в периода от 2009-2014 година.

Член 31 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест гласи, че ”лицето, предадено от друга държава, може да бъде съдено само за престъплението, за което е предадено. Освен ако е последвало съгласие на другата държава за съденето му и за друго престъпление, извършено преди предаването му”. На този етап екстрадицията на Василев е поискана от прокуратурата на база първоначално повдигнатото му задочно обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай с дата 28 юли 2014 година, но съобщението за него беше разпространено на рождения му ден няколко дни по-късно (12.08.2014 година).

4295_660_370

снимка: БГНЕС

“Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 година до 19 юни 2014 година умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 000 000 лева.”, става ясно от написаното в съобщението на обвинението.

Днес защитникът на Цветан Цветанов- адвокат Константин Симеонов заяви, че на 7 юни съдът е върнал казуса отново за разглеждане пред първа инстанция, но последен ще се произнесе министърът на правосъдието, когато случаят стигне до него.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев може и да не бъде съден като организатор на престъпна група, която е присвоила пари от банката.

От Прокуратурата нямаха информация какво се случва с искането за екстрадирането на Василев и очакваха данни от външното министерство. Вчера се появи информация, че случаят е висящ пред второинстанционния съд в Сърбия, след като първата инстанция е разрешила връщането на банкера.


Share Follow

Leave A Reply