Прокуратурата разследва фирма „Булброкърс“ на собственика на „Икономедия“ Иво Прокопиев за злоупотреба с доверие.

„Внесох нови три сигнала в прокуратурата срещу „Булброкърс” ЕАД“, съобщи вчера шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Председателят на финансовия регулатор обясни, че те са резултат на международно разследване, което е продължило повече от година. „Установихме как тези лица, чрез поредица от офшорни компании, през които са минавали огромни суми, а мащабът е милиони евра, в крайна сметка са осъществили множество престъпления, според нашите експерти, започвайки от щети на миноритарни акционери в публични компании, данъчни престъпления, пране на пари, документни престъпления”, обясни Мавродиев. Според него може да се направи паралел със скандала „Панама пейпърс”, поради това, че разкриването на схемата е станало възможно след международен обмен на информация с други европейски регулатори. Собственик на „Булброкърс“ е собственикът на вестник „Капитал“ Иво Прокопиев.32f9f50cd068bdc3c797a6022778dd04
Фирмата на Прокопиев „Алфа Финанс“ напуска капиталовия пазар заради натиск, а Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняем изпълнителния директор на инвестиционния посредник “Булброкърс” Радослав Рачев. Това съобщи за “24 часа” говорителят на прокуратурата Павел Панов.

Обвинението е за престъпление по чл. 217, ал. 4 от Наказателния кодекс – за злоупотреба с доверие. Наказанието е до 5 години затвор., обясни Панов. Той отказа повече подробности, тъй като разследването продължава.


Share Follow

Leave A Reply