Синдикалните организации от Съюза на транспортните синдикати в България – СТСБ към КТ “Подкрепа”, настояват да се прегледат анализите за концесията на Летище София. Според тях финансовите резултати значително превишават прогнозираните приходи по време на концесия, съобщават от СТСБ.

Според данните очакваните приходи от Летище София за период от 35 години са 2 675 876 хил. лв., а без концесия за същия период те биха били 5 405 155 хил. лв. Заложените инвестиции за периода на концесията са в размер на над 306,5 млн. лева, но според изчисленията на синдикатите, направени спрямо сегашните финансови условия, държавата ще трябва да вложи не по-малко от 420 млн. лева.

Според профсъюзите само вноските в НАП и НОИ ще са на стойност над 590 млн. лева, а чистата печалба ще излезе 1 365 хил. лева. „Всички тези показатели са на база 2015 г. без никакъв растеж. Ние смятаме, че е налице корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие Летище София.“, се казва в изявлението.

Според синдикатите отдаването на Летище София в частни ръце ще доведе до загуби. Те подкрепят тезата си с примери от предишни отдавания на обекти на концесии както у нас, така и в чужбина. Ако исканията им не бъдат изпълнени, от профсъюзите заплашват с протести и блокади на летището.


Share Follow

Leave A Reply