Стойността на акциите на УниКредит банк достигна най-ниското си ниво от четири години наса. Дял от банката вече може да бъде закупен едва за 2,32 евро. Това е спад с 2,7%, отчетен днес в 11:35 часа на борсата в Милано, съобщи агенция „Блумбърг“, цитирана от БГНЕС.

Федерико Гизони снимка: БГНЕС

Федерико Гизони
снимка: БГНЕС

Предстои да бъде избран нов изпълнителен директор на банката. 60-годишният Федерико Гизони, който заемаше длъжността до преди месец се съгласи да я напусне, като на негово място трябва да дойде наследник, който ще има тежката задача да укрепи финансовите буфери най-вероятно чрез продажба на активи или осигуряване на нови наличности. От „Блумбърг“ прогнозират, че неговата задача ще бъде изключително трудна, а изборът му може да се проточи с две седмици. Това сочи, че между членовете на управлението на банката има разногласия, което от своя страна индикира за по-дълбоки кризи вътре в нея.

Гизони оглави банката през 2010 година и от тогава акциите на УниКредит са се обезценили с 80%. Само за тази година снижаването на цените е в размер на 54%. През ноември той се опита да предприеме стратегически ход, който беше оценен от някои анализатори като недостатъчно амбициозен. Той неколкократно изключи продажба на акции и се съсредоточи върху подобряване на печалбите, отнемане на активи и намаляване на разходите.

Според аналитиците Марта Бастони и Чоит Чандра-Раджан новият изпълнителен директор ще трябва да заздрави капиталовите позиции, като се опита да избегне снижаване на рентабилността. По тяхно мнение продажбата на най-доходните инвестиции „би решила повечето от опасенията относно капитала, но рентабилността ще пострада значително”. Също ще се наложи хиляди хора да загубят работните си места, както и да се.

Според новия бизнес план ще се наложи да бъде намалена целевата печалба. Обмисля се продажбата на дялове на онлайн брокера FinecoBank SpA и ревизия на авоарите в Полша и Турция, но засега не е взето твърдо решение.

„Смятаме, че ще е трудно за наличностите да се държат в съответствие с пазара, като се имат предвид продължаващите опасения относно управлението, капитала и доходността”, казват аналитиците.


Share Follow

Leave A Reply