Цвета Караянчева е депутат в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. Заместник-председател е на Парламентарната група на ГЕРБ. Член на Контролната комисия на партията. Тя е родом от град Болярово. По образование е машинен инженер. Работила е като проектант, а после директор на „Формопласт-Кърджали“. Караянчева е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали.

20160615_122807
Работи ли най-голямата партия в парламента в условия на „компромисна“ коалиция, с оглед на това, че управлявате и приемате законодателна дейност с опозиция в управляващото мнозинство, визирайки ДСБ и след проблемите, които се появяват с Патриотичния фронт? Какви са негативите и отчитате ли такива?

Работим в неестествена среда, наистина, но аз мисля, че в процеса на диалог нещата винаги се изглаждат. Господин Кънев е в много странна ситуация. Странна е и за нас, странна е и за неговата коалиция, но не му обръщаме вече внимание, защото се оказа, че той вече не е никакъв фактор. В крайна сметка с Реформаторите имаме своя диалог, както и с Патриотичния фронт. От ПФ понякога имат различни оценки на нещата, но аз много пъти съм казвала, ние се научихме в този парламент да си говорим, да се убеждаваме и дори когато има политики, които са различни и за управляващи, и за опозиция, понякога се случват чудеса, че се приемат и от истинската опозиция и от нас управляващите. Такъв е примерно Законът за защита на границите от армията и промяната на Конституцията. Трудно е наистина в този фрагментиран парламент да работим, но се справяме.

Кои са негативите за партия ГЕРБ, за парламентарната група от тези компромиси? Не може да няма негативи.

Разбира се, че има негативи. Ние като мандатоносител поемаме най-големите негативи от компромисите, които понякога правим. За радост това не са компромиси на всяка цена, защото налага се да приемаме определени позиции, да подкрепяме определени позиции на нашите коалиционни партньори, но те в никакъв случай не са диаметрално противоположни на нашите. Стараем се така да формулираме нещата, че да не допускаме крайности.

Георги Първанов снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Доскорошен ваш партньор беше АБВ. Вчера лидерът на тази формация прогнозира, че трябва да има предсрочни избори през пролетта. Има общ фронт срещу ГЕРБ по инициатива на Корнелия Нинова, която онзи ден излезе с ДПС със същата позиция. Готови ли сте за предсрочни избори и ако има въобще такива, кой печели и кой губи от тях?

Аз мисля, че господин Първанов говори само, колкото да забавлява публиката. На него му е ясно, че неговата формация няма достатъчно сила да влезе в един следващ парламент. Същото нещо е и със силата на БСП, която с новия си лидер се опитват да маркират, едва ли не, огромни висоти в своето развитие в рамките на един месец . Разбирам стремежа на г-жа Нинова да се покаже като един силен непримирим лидер, обединител на някакъв фронт срещу някого. Годините са показали, че фронтовете срещу някого удрят точно този, който прави фронтове. Ние винаги сме готови за избори, нашите структури са боеспособни, те са показали, че дори когато бяхме в опозиция, спечелихме изборите. Така че нека да говорят, но те не го мислят. Общо взето говорят, за да повдигат бойния дух на хората, но то не става чрез телевизионния екран, не става чрез лъжи, не става през лидерски амбиции. Трябва да се ходи при хората, да се стягат структурите, а те нямат такива. Ние сме готови за избори, но избори на България не са и необходими, защото това ще доведе до дестабилизация, виждате каква е и външната обстановка около нас, проблеми, бежанци, проблеми в ЕС. Не бива да дестабилизираме обстановката в България. Едно сигурно правителство, едно здраво правителство няма да допусне такова нещо, но при едни предсрочни избори нещата ще тръгнат назад.

В този ред на мисли, за предсрочни избори разбрахме, че сте готови, но за президентските избори има обвинения от ваши опоненти и от анализатори, че най-голямата партия мълчи и държи в напрежение опонентите си. Не казва имена. ГЕРБ отделно, РБ отделно. Не се ли разбива десният вот на избирателя така?

Ние си имаме кандидатура. Аз не знам защо е това любопитство на другите политически сили. За вас медиите е естествено, защото вие трябва да имате информация, но смешното е, че всички от другите политически сили са се фокусирали върху нашия кандидат. Изберете си най-добрия кандидат, ние си имаме, ако нямате добър, заповядайте и подкрепете нашия. Няма нищо по естествено от това да подкрепиш силния, да се обединим около една кандидатура. Това което и господин Кънев говори за някакви обединения, аз мисля, че той достатъчно работи за своята собствена кандидатура, нека продължи така и му пожелавам успех. Всеки който няма кандидатура нека да подкрепи нашата кандидатура, когато я види.

11

Имате кандидатура за президент, а имате ли за вицепрезидент?

Да, имаме готовност да излъчим и вицепрезидент. Естествено ние сме сериозна и голяма партия. В крайна сметка имаме своите личности, имаме хора, които са разпознаваеми, които наистина ще могат да облекат не само с визията си, но и с визията за развитие на България и за позицията като държавен глава.

Вие сте депутат в трети парламент от смесен регион. За президентския вот би ли могло да се търси подкрепа от българските мюсюлмани от вашия регион, издигайки в част от двойката етнически българин от турски произход?

Аз мисля, че в тези региони политиката, която води ГЕРБ е отворена към абсолютно всички и българските мюсюлмани разбраха, че ГЕРБ не е заплаха за тях. Дори да не е с турско име вицепрезидентът, те нямат проблем да го подкрепят. Такива различия насаждат единствено политическите сили. ДПС, а сега и ДОСТ. Там съревнованието тече с пълна пара. Мисля че българските мюсюлмани за тези години, в които участват в изборите, в които участват в партия ГЕРБ, защото имаме много членове в партията, имаме на ръководни позиции, като партийни лидери, заместник-министри, министри, на тях им е станало ясно, че това е България и партия ГЕРБ работи на равно с всички български граждани.

Ще изненадате ли хората и опозицията с номинацията си за президент. Има ли елемент на изненада?

Това е решение на изпълнителната комисия. Имаме още време, в което да продължат да оглеждат кандидатите, но аз мисля, че изненадата ще бъде приятна. Да, ще има изненада.


Според Георги Кадиев хора на Делян Пеевски принадлежат на ГЕРБ. Такива обвинения каза той, след като стана лидер и учреди партия. Има ли нещо вярно?

4875099

снимка: БГНЕС

Това е смешно, което говори г-н Кадиев, защото той доколкото знам не е стъпвал в тези региони. Той не познава хората. Хората в тези региони са обикновени български граждани като всички нас. Делян Пеевски е проблем на неговата партия, на ДПС. Той не е наш проблем и никога не е присъствал в нашите избирателни списъци и листи. Никога не е бил част от нашата политика. До колкото знам неговата партия го издигна за шеф на ДАНС. Така че нека Кадиев бъде по обран в изказванията си. Не бива да отъждествяваме българските турци с партията ДПС и с елита на ДПС. Българските турци са обикновени български граждани, те също се страхуват за хляба си и имат обикновените проблеми, които имаме и ние. Така че нека г-н Кадиев да заложи на друга теза, за да търси избиратели в тази посока. Съветвам го приятелски.


Share Follow

Leave A Reply