Министърът на земеделието Десислава Танева представи пред народните представители документи, удостоверяващи факта, че средствата по програмата за развитието на селските райони са изплатени. Тя показа платежни от тази сутрин, където е посочено, че са разплатени още 100 милиона по европрограмата. Тя отбеляза, че вчера, когато се е появила информацията за спрените пари, са били изплатени още 56 милиона лева.

Платежното нареждане, предоставено от Десислава Танева

Платежното нареждане, предоставено от Десислава Танева

Десислава Танева покани всички, които се интересуват от проблема, да се запознаят с фактите. Специална покана отправи към лидера на БСП Корнелия Нинова, като я пренасочи за обяснения кум зам.-министъра Васил Грудев. Тя отново подчерта, че документът е публичен.

 

Васил Грудев снимка: БГНЕС

Васил Грудев
снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието призова да не се спекулира излишно и да не се всява чувство за недоверие и липса на прозрачност у земеделските производители в страната. „Аз като отговорник за земеделската политика, когато бях опозиция, не си позволих да говоря от тази трибуна неща, които не са свързани с реалността. Подобни сигнали създават не само колебание и притеснение на земеделската общност, но и колебание какво става в държавата.“, каза още Танева.

„Категорично лъже извън съществуването на това писмо. И ние ще поканим г-жа Нинова, която е интелигентен човек, но явно следва съветите на нейни политически пиари и иска да се позиционира явно като крайна опозиция, ние ще поканим и техните евродепутати, за да прочетем писмото. Защото, само да дам един пример – на последния Съвет на министрите, на който бях, и имах среща със службите в Комисията, ми задават въпроса: От къде в България излизат тези информации за тези милиарди? Ние тук милиардите ги нямаме.“, това заяви по-рано в студиото на Нова телевизия министърът на земеделието Десислава Танева по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че са спрени европейски средства.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В нищо от това, което каза, няма вярно, извън едно писмо, което показа, което аз също ви нося… Този 1.1 млрд. близо е разплатен и възстановен заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма от Комисията.“, заяви още Танева. Тя потвърди, че не губим сумата, тя вече е разплатена и няма спряна програма. „От момента, в който излиза писмото, което тя цитира и аз го нося и ще го обясня, бяха разплатени близо 200 млн. лева, включително и по новата Програма на развитие на селските райони. Питам – ако това писмо означаваше спиране, можехме ли да платим 200 млн. лева общо?“, каза още Танева.

Според министъра на земеделието в писмото са отчетени счетоводни грешки, които са в размер под 2%, а има само една, която се разминава с изчисленията с 2 до 3%. „Когато грешката е под 2%, няма санкция. По една декларация за управление на средствата, подадена от Разплащателна агенция – тази грешка е над 2% – тя е между 2 и 3. Ако е между 2 и 3 този процент, би следвало да е като санкция“, обясни Танева. Тя допълни, че подобни писма са получили и Франция и Италия.

Танева бе категорична, че няма да се налага държавата да връща 1,1 млрд. лева и няма да се налага тегленето на нов заем.


Share Follow

Leave A Reply