Със 108 гласа „за“, 8 – „против“ и 0 – „въздържал се“ Народното събрание прие на първо четене Закона за забрана на покриването на лицето на обществени места. Той стана известен като „закона за бурките“. Проектът е въвеждане на правна регулация на обществените отношения, свързани с агресивно налагане на територията на страната на ограничения на личната свобода и човешкото достойнство на жените, като се налага маниера на постоянно носене на бурки и други разновидности на изцяло покриващо лицето облекло, идващо като подражание на общности, където е налице радикален ислямизъм.

В забраната влиза носенето на облекло, покриващо лицето напълно или частично да важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура, комуникации и други. Тя няма да важи в домовете на хората и на официалните места за молитви и храмовете.

Чуждите граждани ще са задължени да показват снимка на лицето си за лични документи в съответствие със Закона за българските лични документи.

Предвидено е допълнение на Наказателния кодекс, което да урежда криминализацията на действията на лица, принуждаващи други лица да носят облекло, закриващо лицето.

По-рано, по време на дебатите по законопроекта в парламента, депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че бурките са чуждо явление за страната. „Ние от ДПС смятаме,че няма налице обществени отношения, които трябва да бъдат уредени по този начин“, коментира той предложението за забрана на носенето на подобно облекло. Хамид предложи обсъждането и гласуването да бъдат отложени, а предложението да бъде оттеглено от вносителите.

Хамид Хамид снимка: БГНЕС

Хамид Хамид
снимка: БГНЕС

По негови думи няколко случаи на носене на такова облекло в Пазарджик не бива да са повод за общонационална забрана. Народният представител коментира, че подобен закон може да стане повод за появяване на проблем, който не съществува в момента.

Неговият съпартиец Тунчер Кърджалиев изрази сходно мнение, като заяви: „Този законопроект не е стойностен и не решава нито един съществен проблем, за това и не трябва да се подкрепя.“ По негови думи идеята и мотивите към законопроекта дават основания за остри възражения. „Част от аргументите, особено пък допълнени и с придадения им акцент от страна на Министерство на правосъдието и МВР, ДАНС, а после и Главно мюфтийство, заслужават внимание. Налице са пречки за идентифициране на определено лице при закриването му. Това, макар и неубедително, е свързано с теми като национална сигурност, риск от терористични атентати, осигуряване на спокойствие и сигурност на българските граждани”, допълни той. Той разкритикува текстовете в проекта, които според него са пълни с „технически несъвършенства“ и „некомпетентни интерпретации.“

Тунчер Кърджалиев снимка: БГНЕС

Тунчер Кърджалиев
снимка: БГНЕС

„Това предложение отговаря на обществените интереси, на националните интереси на България, както и на светския характер на българската държава“, това каза в отговор на думите на Хамид Хамид представителят на ПГ на ПФ Юлиян Ангелов. Предложението на депутата от ДПС беше отхвърлено.

Юлиян Ангелов снимка: БГНЕС

Юлиян Ангелов
снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply