Страната ни няма да участва във флотилия в Черно море, насочена срещу когото и да е. Това стана ясно, след съвместна среща на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Президентът, премиерът и военният министър се срещнаха извънредно в сградата на “Дондуков 2”. Информираха се взаимно кой какви позиции е заел при разговорите с румънския президент в сряда.
Според Плевнелиев румънският му колега е говорил за регионална инициатива в рамките на НАТО, която на първо време да включва съвместни морски учения, но без яснота как ще продължи.

„Няма нищо извънредно! В момента се случва само това, за което работим.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата.

Държавният глава заяви, че политиката на страната ще следва утвърдените и приети програма и план за развитие до 2020 година. Той обясни, че всички решения, свързани с външната политика са били консолидирани между него, министър-председателя и военния министър. „Ние водим балансирана външна политика и се стремим към поддържане на международен правен ред“, допълни Плевнелиев.

По повод темата за флотилията, която беше обсъдена в Румъния, Борисов заяви, че „Евроатлантическата ориентация на България е ясно изразена.“ Премиерът припомни, че на територията на страната ни се извършват интензивни тренировки и учения на натовски въоръжени сили и летищата се модернизират. „Но от тук нататък има една граница – и ние с президента и министъра на отбраната сме категорични – флотилия по начина, по който бе предложена, бе отхвърлена и от трима ни“, обяви той. „За помощ от НАТО можем да говорим, само при засилен наплив на бежанци към България, при евентуално затваряне на Егейско море“, допълни Борисов.

Също така, премиерът обърна внимание на факта, че България е страна, която се стреми към икономическо развитие, и е важно ивицата на Черноморието да остане за туризъм.


Share Follow

Leave A Reply