Комисията по бюджета и финансите прие антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева с 12 гласа „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“, съобщиха от пресцентъра на ДБГ. Следващата крачка към влизането му в сила е той да бъде обсъден и гласуван от Народното събрание. На заседание на Министерски съвет законът вече е одобрен от финансовото министерство.

Меглена Кунева обясни, че няма да се налага увеличаване на администрацията във въпросното бюро, а даже тя ще бъде редуцирана. „Няма да напрягаме държавния бюджет”, заяви тя, като уточни, че сборът на бюджета, необходим на бюрото, ще бъде сбор от финансите, с които разполагат съществуващите институции за борба с корупцията.

Вицепремиер Кунева похвали работата на съществуващия орган за борба с корупцията в лицето на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Тя изтъкна, че е отнетото имущество само за тази година е в размер на 8 млн. лева, а бюджетът на КОНПИ е 6 млн.

Румен Гечев, БСП снимка: БГНЕС

Румен Гечев, БСП
снимка: БГНЕС

По време на обсъждането депутатът от БСП Румен Гечев се обяви против приемането му, като изтъкна, че в 26 о 28-те държави в ЕС няма обърната тежест на доказателствата. От друга страна, Кунева даде пример за пример на добра работа антикорупционните бюра на Полша и Словакия.

Специално внимание беше обърнато на препоръката на ЕК за обратната тежест на доказателствата. Кунева подчерта, че ако препоръките бъдат адаптирани към българското законодателство, ще отпадне механизмът за наблюдение от страна на ЕС и България има може да бъде приета в Шенген.


Share Follow

Leave A Reply