Народното събрание прие предложението, внесено от ПГ на ГЕРБ във всяка страна в чужбина да могат да се разкриват до 35 избирателни секции след подадено заявление с не по-малко от 60 подписа в него. Предложението беше гласувано със 111 гласа „за“, 35 „против“ и 21 „въздържал се“.

Секции могат да бъдат откривани и в дипломатическите представителства на страната ни в чужбина въз основа на териториалното разпределение на българската общност на съответното място. Заявленията за разкриването им трябва да бъдат подадени не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС за премахване на принципа на уседналост с 94 гласа „против“, 24 „за“ и 47 „въздържал се“. От ДПС искаха да се премахне ограничението на броя на секциите в чужбина и да могат да се откриват такива чрез заявление с най-малко 20 подписа на гласоподаватели. Беше отхвърлено и искането предизборната кампания да не се води само на български, като да има предвиден превод.

С 30 гласа „за“, 57 „против“ и 83 „въздържал се“ бяха отхвърлени и предложенията на АБВ. От партията на Георги Първанов искаха избирателна секция да може да се отвори след подадена декларация с поне 40 подписа, да отпадне санкцията при неупражняване на вот в три последователни национални избори. Не беше прието прагът за влизане в европарламента да се изравни с този с този за влизане в НС.

И предложенията на независимия депутат Георги Кадиев, Реформаторския блок и БДЦ – Народен съюз бяха отхвърлени.


Share Follow

Leave A Reply